Linkuri accesibilitate

Controverse și acuzații între liderii Alianței


Gheorghe Mihail, directorul SIS demis de Parlament
Gheorghe Mihail, directorul SIS demis de Parlament

După ce demiterea directorului SIS s-a făcut prin votul comun al parlamentarilor PLDM și comuniști.




Premierul Vlad Filat a prezentat astăzi Parlamentului un raport privind atacurile raider asupra unor bănci moldovenești, în urma cărora și-au pierdut acțiunile investitorii occidentali. Liberal-democraţii l-au demis astăzi, cu sprijinul comuniştilor, pe directorul SIS, Gheorghe Mihai, la cererea ultimativă a premierului care l-a acuzat că nu a întreprins nimic pentru a opri atacurile asupra acţionarilor unor bănci moldoveneşti. Premierul a cerut şi demisia a Procurorului General şi directorului Comisie Naţionale pentru Piaţa Financiară, dar cum prerogativa respectivă aparţine speakerului, cele doua grupuri parlamentare l-au obligat pe Marina Lupu să iniţieze demisiile în următoarele șapte zile relatează Liliana Barbăroșie.

Discordie crescîndă în Parlament și între liderii AIE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct


Înainte de a cere demisia celor trei şefi de instituţii, premierul i-a acuzat de complicitate cu atacatorii asupra băncilor: „Unele instituţii ale statului căutau mai degrabă soluţii ca să nu se implice în timp ce atacatorii îşi vedeau de treabă. Mi s-a creat impresia că aceste instituţii aşteptau parcă indicaţii de la cineva cum să acţioneze,” a ţinut să observe premierul.

Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară a ezitat cel puţin cinci zile, a afirmat Vlad Filat, înainte de a întreprinde măsuri pentru oprirea tranzacţiilor şi la solicitarea victimelor de a le elibera actele necesare pentru a se apăra în justiţia a reacţionat doar după enorme presiuni.

Despre Serviciul de Informaţii şi Securitate, Vlad Filat spune că această instituţie s-a făcut că nici nu a ştiut nimic despre ceea ce se întâmplă, iar Procurorul General a fost acuzat că nu a iniţiat nici până astăzi anchete pentru a-i scoate la iveală şi sancţiona pe cei vinovaţi.

Nici liberalii, nici democraţii nu au sprijinit demersul lui Vlad Filat. Atunci liberal-democraţii au cerut o pauză şi au revenit în sală cu un proiect de hotărâre semnat şi de patru deputaţi comunişti. Documentul prevedea demiterea şefului SIS şi îl obliga pe speaker-ul Marian Lupu să iniţieze în cel mult o săptămână şi celelalte două demisii. După câteva ore de dezbateri, liberal-democraţii au votat împreună cu comuniştii pentru acest document.

Un vot pe care liderul democraţilor l-a numit trădare, iar liberalul Mihai Ghimpu - răzbunare între Filat şi Plahotniuc. După spusele lui Marian Lupu:
„Tot ce s-a întâmplat astăzi nu face decât să confirme ceea despre ce am vorbit în aceste săptămâni. Este o lovitură în Alianţă şi o trădare. Votul roş-oranj este evident.”

Pentru Mihai Ghimpu: „Domnul Filat a folosit atacurile raider pentru a se răzbuna pe Vlad Plahotniuc. Păcat că a pus aceste relaţii mai presus decât alianţa.”

Deputaţii se vor reîntâlni în Parlament săptămâna viitoare, când Vlad Filat a promis să vină şi cu propuneri de remanieri în guvern.
Previous Next

XS
SM
MD
LG