Linkuri accesibilitate

Controverse și acuzații între liderii Alianței


Gheorghe Mihail, directorul SIS demis de Parlament

După ce demiterea directorului SIS s-a făcut prin votul comun al parlamentarilor PLDM și comuniști.
Premierul Vlad Filat a prezentat astăzi Parlamentului un raport privind atacurile raider asupra unor bănci moldovenești, în urma cărora și-au pierdut acțiunile investitorii occidentali. Liberal-democraţii l-au demis astăzi, cu sprijinul comuniştilor, pe directorul SIS, Gheorghe Mihai, la cererea ultimativă a premierului care l-a acuzat că nu a întreprins nimic pentru a opri atacurile asupra acţionarilor unor bănci moldoveneşti. Premierul a cerut şi demisia a Procurorului General şi directorului Comisie Naţionale pentru Piaţa Financiară, dar cum prerogativa respectivă aparţine speakerului, cele doua grupuri parlamentare l-au obligat pe Marina Lupu să iniţieze demisiile în următoarele șapte zile relatează Liliana Barbăroșie.

Discordie crescîndă în Parlament și între liderii AIE
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:42 0:00
Link direct


Înainte de a cere demisia celor trei şefi de instituţii, premierul i-a acuzat de complicitate cu atacatorii asupra băncilor: „Unele instituţii ale statului căutau mai degrabă soluţii ca să nu se implice în timp ce atacatorii îşi vedeau de treabă. Mi s-a creat impresia că aceste instituţii aşteptau parcă indicaţii de la cineva cum să acţioneze,” a ţinut să observe premierul.

Comisia Naţională pentru Piaţa Financiară a ezitat cel puţin cinci zile, a afirmat Vlad Filat, înainte de a întreprinde măsuri pentru oprirea tranzacţiilor şi la solicitarea victimelor de a le elibera actele necesare pentru a se apăra în justiţia a reacţionat doar după enorme presiuni.

Despre Serviciul de Informaţii şi Securitate, Vlad Filat spune că această instituţie s-a făcut că nici nu a ştiut nimic despre ceea ce se întâmplă, iar Procurorul General a fost acuzat că nu a iniţiat nici până astăzi anchete pentru a-i scoate la iveală şi sancţiona pe cei vinovaţi.

Nici liberalii, nici democraţii nu au sprijinit demersul lui Vlad Filat. Atunci liberal-democraţii au cerut o pauză şi au revenit în sală cu un proiect de hotărâre semnat şi de patru deputaţi comunişti. Documentul prevedea demiterea şefului SIS şi îl obliga pe speaker-ul Marian Lupu să iniţieze în cel mult o săptămână şi celelalte două demisii. După câteva ore de dezbateri, liberal-democraţii au votat împreună cu comuniştii pentru acest document.

Un vot pe care liderul democraţilor l-a numit trădare, iar liberalul Mihai Ghimpu - răzbunare între Filat şi Plahotniuc. După spusele lui Marian Lupu:
„Tot ce s-a întâmplat astăzi nu face decât să confirme ceea despre ce am vorbit în aceste săptămâni. Este o lovitură în Alianţă şi o trădare. Votul roş-oranj este evident.”

Pentru Mihai Ghimpu: „Domnul Filat a folosit atacurile raider pentru a se răzbuna pe Vlad Plahotniuc. Păcat că a pus aceste relaţii mai presus decât alianţa.”

Deputaţii se vor reîntâlni în Parlament săptămâna viitoare, când Vlad Filat a promis să vină şi cu propuneri de remanieri în guvern.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG