Linkuri accesibilitate

Un nou dosar intentat Iuliei Timoșenko


Iulia Timoșenko în sala de judecată

Sub anchetă o acuzație de delapidare de fonduri în valoare de 405 milioane de dolari.

La o zi după ce a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru că ar fi semnat un acord care ar fi fost în defavoarea Ucrainei, fostul premier Iulia Timoşenko a aflat astazi că i s-a mai deschis un caz, de data aceasta pentru că ar fi delapidat fonduri în anii ’90. De data aceasta acuzaţia este formulată de serviciul se securitate al Ucrainei. Un anunţ care a stîrnit noi îngrijorări la Bruxelles, după cum relatează corespondenţii noştri. Un rezumat de la Oana Serafim:

Şeful biroului de investigaţii al serviciului ucrainean de securitate a anunţat că deşi nu poate da prea multe detalii despre caz, dovezile adunate pînă acum ar arăta că în anii ’90, pe cînd era preşedinta unei firme de furnizare a energiei, „Sistemele unificate de energie ale Ucrainei”, ar fi delapidat aproximativ 405 milioane de dolari, bani pe care compania pe care o conducea îi datora Ministerului rus al apărării, banii fiind plătiţi de bugetul de stat al Ucrainei.

In acest caz este investigat şi fostul premier de atunci, Pavlo Lazarenko, aflat în închisoare în Statele Unite pentru delapidare şi mită. Ivan Derevianko, şeful biroului de investigaţii al serviciului ucrainean de securitate: „Este în curs o investigaţie înainte de proces, aşa că nu pot spune prea multe despre circumstanţele cazului, mai ales cînd avem de-a face cu un caz penal. Dar pot să spun că investigatorii au adunat suficiente probe pentru a formula un caz împotriva Iuliei Timoşenko.”

Corespondentul nostru la Bruxelles l-a întrebat ce crede despre aceste noi acuzaţii pe purtătorul de cuvînt al Uniunii Europene Michael Mann: „Cu siguranţă că este foarte îngrijorător. Noi ne-am prezentat poziţia foarte limpede după sentinţa iniţială (cea de ieri) si înaltul reprezentant pentru politica externă, Catherine Ashton a spus clar ieri în Parlamentul European că aceste procese nu sunt conforme cu standardele internaţionale. Se pare că justiţia actionează selectiv împotriva membrilor fostului guvern al doamnei Timoşenko şi, dacă acest lucru este adevărat, aşa cum este prezentat de agenţiile de ştiri, este o evoluţie îngrijorătoare.”

Sentinţa de ieri împotriva doamnei Timoşenko a fost criticată de Uniunea Europeană, Statele Unite si de Rusia şi preşedintele Viktor Ianukovici, care astazi a lăsat să se înţeleagă că ar fi de acord ca Parlamentul să modifice Codul penal, pentru ca delicte precum cel pentru care fostul premier a fost condamnat ieri să fie trecute la o altă categorie şi să fie pedepsite mai puţin aspru. Mai mult, preşedintele de la Kiev a spus că aceste modificări ar putea fi făcute încă înainte de judecarea apelului în cazul Timoşenko.
In aceste condiţii, anunţul făcut astazi de serviciul ucrainean de securitate pentru un nou caz Timoşenko ridică importante semne de întrebare.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG