Linkuri accesibilitate

15.10 - București: Ministrul de externe român pledează la Berlin pentru liberalizarea regimului vizelor europene


M. Geoană a primit asigurări de la ministrul german de interne, Otto Schilly că, începînd cu anul 2002 românii vor fi scutiți de vize în ţările spaţiului Schengen.




15 octombrie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: William Totok).

Ministrul de externe român pledează la Berlin pentru liberalizarea regimului vizelor europene.


Ministrul de externe Mircea Geoană, care, cum desigur se ştie, este şi preşedintele în exerciţiu al OSCE a avut mai multe runde de întîlniri cu înalte oficialităţi germane. După cum veţi putea auzi şi din relatarea corespondentului nostru la Berlin, William Totok, domnul Geoană a primit, se pare toate asigurările din partea germană că se va folosi de redutabila sa forţă persuasiune pentru a sprijini ridicarea vizelor Schengen pentru cetăţenii romani începînd de la 1 ianuarie 2002.

La invitaţia omologului său german, ministrul de externe român, Mircea Geoană a participat astazi la Berlin la conferinţa împotriva traficului de persoane. În acest context, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a avut la Berlin o intervenţie în care şi-a prezentat opiniile privind eficientizarea combaterii crimei organizate şi stoparea traficului de oameni.

Într-un interviu acordat postului nostru de radio ministrul de externe ne-a confirmat faptul că i-a transmis cancelarului Schroeder o scrisoare din partea premierului Adrian Năstase.

M. Geoană: „Premierul Adrian Năstase a transmis o scrisoare către cancelar - este vorba, practic de o evaluare de etapă a relaţiei romano-germane după cu vizita întreprinsă de domnia sa aici la Berlin şi această scrisoare are ca anexa un inventar al stadiului principalelor obiective de cooperare economică şi de investiţii pe care cei doi şefi de guverne le-au decis la Berlin în urmă cu cîteva luni. O scrisoare extrem de viguroasă şi extrem de optimistă. Ea reflectă, cred eu, atmosfera complet schimbată din relaţia bilaterală romano-germană. Este o relaţie de adevărat parteneriat strategic economic şi este o relaţie descătuşată de unele dezamăgiri, în special din partea germană, acumulate în anii recenţi, apropo de performanţa Romaniei şi este o relaţie care priveşte către viitor.”
[...]

În ceea ce priveşte problema vizelor, Geoană a primit asigurări de la ministrul german de interne Otto Schilly că, începînd cu anul 2002 romanii se vor putea deplasa nestingheriţi în ţările spaţiului Schengen.

M. Geoană: „Domnul Schilly ne-a asigurat că va continua să militeze pentru o decizie bună la 1 ianuarie 2002 pentru cetăţenii noştri. Noi credem că merităm acest lucru şi faptul că, iată, la nici 10 luni de zile de cînd am preluat guvernarea, poziţia Germaniei şi a ministrului Schilly s-a schimbat cu 180 de grade, reprezintă încă o dovadă a faptului că atunci cînd eşti serios şi ştii să răspunzi nu numai cu vorbe, dar şi cu fapte in faţa îngrijorărilor legitime ale partenerilor noştri, rezultatele nu întîrzie să apară.” [...]
XS
SM
MD
LG