Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Ați dori să beți o cană de salivă?


Romii - ca toate popoarele - au reguli de igienă foarte stricte, însă diferite de ale noastre.





In afara de ritualul universal - insa de multe ori sumar - al spalarii mainilor inainte de masa, ansamblul regulilor de igiena si al tabuurilor culinare difera la fel de mult de la o cultura la alta pe cat difera si scara tonala in muzica. Ce e murdar si scarbos pentru unii e delicios pentru altii, la fel cum o cacofonie pentru noi le poate suna altora armonios. Poate nu e o intamplare ca acele semitonuri din muzica negrilor americani care stau la originea blues-ului si a jazz-ului au fost numite „dirty notes”: note murdare.

Jurnal de corespondent: Dan Alexe (Bruxelles)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:15 0:00
Link direct


Citim si auzim din ce in ce mai des ca romii, care folosesc si ei „dirty notes” in muzica, sint murdari. Uite numai cum isi sufla nasul pe strada!... Pentru ce s-au mai inventat batistele? In asta insa tiganii sint de fapt la fel de rigurosi ca toti asiaticii care nu pot privi fara oroare ciudatul obicei al occidentalilor de a-si pastra mucii si microbii in buzunar, intr-o bucata de pânza infectata. La fel, asiaticii tremura de sila cind vad ca occidentalii isi pot sufla nasul la masa in vreme ce altii mananca... bagand apoi calm somoiogul contaminat in buzunar.

Conventii culturale, desigur: romii au reguli de igiena foarte stricte, insa diferite de ale noastre. Rufele femeii nu se spala niciodata impreuna cu cele ale barbatului, de pilda. Chiar si cei care poseda masini de spalat nu amesteca rufele si fac masini in ture separate. Pina si tabuurile alimentare sint relative. Astfel, tiganii satrari nu s-ar atinge niciodata de abominabilul rozator numit iepure, pe care il consuma in schimb fara pas „gagiii” din jurul lor.

Cit de relative sint tabuurile alimentare ne-o arata dieta unora din triburile maasai din Africa, pastori de vite prin excelenta, care se hranesc in special cu singe proaspat, tras din vena vacilor vii asa cum tragem noi petrol de la pompa. De aceea, maasaii mananca extrem de rar carne: a omorî o vaca e ca si cum ai sacrifica un Mercedes. In schimb, unii din acesti pastori de vite sint extrem de dezgustati de ideea de a consuma laptele vacilor!... Explicatia lor e simpla: singele este curat, e lichidul vietii, pe cand laptele nu e decât o secretie, ca si saliva, sau transpiratia (sau altele, pe care nu le vom pomeni). Pentru unele triburi maasai, asadar, ideea ca ar bea o cana de lapte e ca si cum ar bea o cana de saliva.

Pina la urma, cei inconsecventi in simbolica tabuurilor alimentare sintem tot noi. Daca ne-am urma cartile sfinte, ar trebui sa ne delectam cu lacuste si miere salbatica, precum St. Ioan Botezatorul, si sa nu ne atingem deloc de porc, animal interzis cu strictete crestinilor in cartea de bucate a lui Moise numita Leviticul.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG