Linkuri accesibilitate

Tensiunile din Alianța pentru Integrare Europeană persistă


Demisii şi demiteri. Se rupe Alianța aflată la guvernare?




Liderii celor trei partide din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană au avut astăzi la Chişinău o întâlnire care urma să netezească disputele apărute între ei după raportul din parlament a premierului Vlad Filat pe marginea atacurilor raider asupra băncilor. După şedinţă, liderii au semnalat însă că tensiunile nu au fost depăşite. Liliana Barbăroşie relatează:

Tensiunile din Alianța pentru Integrare Europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct


Întâlnirea de astăzi a demonstrat încă o dată că raporturile dintre liderii Alianţei sunt pe o pantă descendentă şi că până la ruperea Alianţei s-ar putea să mai existe un singur pas. Iar acest pas ar putea fi făcut chiar joi, când Parlamentul se va întruni în şedinţă şi când expiră termenul acordat de liberal-democraţi şi comunişti speaker-ului Marian Lupu pentru a-l demite pe Procurorul General. După o discuţie de aproximativ două ore cu liderul liberal democraţilor şi cel al liberalilor, Marian Lupu a repetat că chiar dacă ar vrea, nu-l poate demite pe Valeriu Zubco fără a încălca Constituţia. Şi nici să-i ceară să-şi depună mandatul nu are de gând: „Nu sunt în drept să fac acest lucru. Constituţia prescrie clar în ce situaţii poate fi demis procurorul.”

Europa Liberă: Dar domnia sa şi-ar putea depune demisia…

Marian Lupu:
„Şi-ar putea, însă în mod normal acesta e un lucru benevol, nu unul efectuat sub presiuni politice.”

Premierul şi liderul liberal-democraţilor Vlad Filat spune că dacă Marian Lupu nu se răzgândeşte, joi grupul său parlamentar va iniţia procedura de demitere a acestuia: „Acest punct este unul de la care noi nu vom devia. Asta înseamnă că vom iniţia procedura de demitere a lui Marian Lupu. Dacă pentru cineva Procurorul General este mai important decât Alianţa, să-şi asume acest lucru.”

Iată însă cum a comentat liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, rezultatele întâlnirii sale de astăzi cu partenerii de guvernământ: „Am făcut tot posibilul ca să găsim soluţia pentru menţinerea Alianţei. Cred că s-au epuizat toate şansele. Oare nu este clar că demiterea lui Marian Lupu este ruperea Alianţei?”

Joia trecută, liberal-democraţii l-au demis, cu sprijinul comuniştilor, pe directorul SIS şi au cerut eliberarea din funcţie a directorului Comisiei Naţionale pentru Piaţa Financiară şi a Procurorului General. Cele trei demisii au fost cerute de premierul Vlad Filat, care a pus la îndoială că cei trei funcţionari ar fi acţionat cu bună credinţă în cazul atacurilor asupra băncilor moldoveneşti care cât pe ce nu i-a lăsat fără acţiuni pe mai mulţi investitori străini. Drept urmare astăzi şi-a depus demisia Mihai Cibotaru, directorul CNPF, nu însă şi Procurorul General, Valeriu Zubco.

Potrivit legii supreme, dacă nu-şi depune mandatul, acesta poate fi demis doar în cazul unei condamnări legale sau dacă renunţă la cetăţenia Republicii Moldova. Premierul Vlad Filat crede însă că este un motiv inventat: „Totul depinde de dorinţă, ” a spus premierul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG