Linkuri accesibilitate

Scumpirea prețului la căldură


„La noi vă gândiţi? Va creşte preţul la smântână, lapte, pâine, dar pensiile noastre rămân la fel – mizere.”Termocom a cerut astăzi majorarea preţului pentru căldură. Dacă cererea este acceptată de Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică, atunci consumatorii vor plăti cu 150 de lei mai mult pentru o gigacalorie, în total 1045 lei. Alţi furnizori au cerut o majorare a preţului cu până la 89 la sută. De la 1 octombrie preţul gazelor naturale a crescut cu 23 la sută. Mai multe detalii de la Diana Răileanu.

Scumpirea prețului la căldură
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link directDacă tarifele prezentate astăzi de către furnizorii de căldură vor fi acceptate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, chişinăuienii ar putea plăti până la 1045 de lei pentru o gigacalorie, adică cu aproape 150 de lei mai mult decât anul trecut.


La audierile organizate de ANRE au venit şi câteva pensionare indignate de tarifele majorate prezentate de furnizori. Femeile nu s-au sfiit să ia la bani mărunţi administraţia Agenţiei: „La noi vă gândiţi? În foarte puţin timp va creşte preţul la smântână, lapte, pâine, dar pensiile noastre rămân la fel – mizere. Pur şi simplu ne vom pierde. Cu o pensie de o mie de lei nu pot achita facturile. Nici pe copii nu pot să-i ajut, sunt plini de datorii. Ne înţelegeţi sau nu? Nimănui noi nu trebuim.”

Directorul Termocom, Mihai Cernei, spune că tariful ar putea să scadă dacă producătorii de energie termică - CET 1 şi CET 2 nu vor include în preţ toate cheltuielile pentru uzură şi reparaţii: „Rugăm partenerii noştri, pentru că noi împreună cu ei suntem în procesul de a livra agentul termic, de a micşora din uzura care este, atât la CET 1, cât şi la CET 2. Noi pur-şi-simplu socotim că acest lucru ar fi bine ca să mergem toţi împreună pentru a micşora tariful cât de cât, poate a da Dumnezeu şi vom ajunge sub o mie de lei.”

Victor Parlicov
Victor Parlicov
Tot astăzi, la ANRE au prezentat propunerile pentru majorarea tarifelor la căldură şi furnizorii de energie termică din ţară. Cele mai mari majorări le-au cerut întreprinderile din Cahul, Criuleni şi Glodeni - între 60 şi 89 la sută. La Cahul, de exemplu, dacă astăzi preţul unei gigacalorii este de 868 de lei, după aprobarea tarifului ar putea să coste 1641 de lei. Directorul ANRE Victor Parlicov explică această majorare: „Tarifele în vigoare la aceste trei întreprinderi sunt tarife în vigoare din anul 2008. Ele nu s-au adresat după majorare de tarife nici în 2009, nici în 2010. Mai mult ca atât, Agenţia s-a adresat cu scrisori la aceste trei întreprinderi să vină cu o solicitare de modificare de tarif. Nu s-a venit nici în 2010, nu s-a venit nici la începutul anului 2011, s-a venit abia acum.”

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică va decide, cel mai probabil până la finele acestei săptămâni, dacă acceptă sau nu taxele propuse de furnizori. Victor Parlicov, a precizat însă că tarifele prezentate astăzi, în mare parte, acoperă cheltuielile reale ale furnizorilor de căldură.

Recent, Ministerul Muncii a majorat cu 20 de lei compensaţiile pentru căldură. Astfel, familiile care au un venit mai mic de 805 lei pot beneficia de o compensaţie lunară de 150 lei. Însă numai după ce depun o cerere la Direcţiile de Asistenţă Socială din localitate.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG