Linkuri accesibilitate

„Zona de liber schimb nu va afecta relația dintre Moldova și Uniunea Europeană”


Liderii din CSI într-o fotografie de grup la Palatul Constantine la St Petersburg (18 octombrie 2011)
Liderii din CSI într-o fotografie de grup la Palatul Constantine la St Petersburg (18 octombrie 2011)

Nicu Popescu: „Nu cred că există vreo legătură între situația politică internă și semnarea acestui acord”.





Fostul consilier al premierului moldovean pentru integrarea europeană, Nicu Popescu spune că Acordul de liber schimb cu CSI semnat marți de Moldova o poate ajuta, nu împiedica, la această etapă a integrării ei europene.

Expertul Consiliul European pentru Relaţii Externe de la Londra a făcut declarația Europei Libere după ce premierul Vlad Filat a semnat la St. Petersburg împreună cu șefii guvernelor din alte foste șapte republici sovietice acordul de liber schimb pregătit de Rusia. Documentul, al cărui conținut integral nu a fost dat publicității încă, poate intra în vigoare anul viitor, dacă este ratificat de parlamentele țărilor semnatare. El prevede anularea taxelor de import și export pentru unele mărfuri și va înlocui o înțelegere asemănătoare din 1994, rămasă neratificată.

In dialog cu expertul Nicu Popescu despre semnificațiile Acordului de liber schimb
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct


În interviul cu Europa Liberă, Nicu Popescu a spus că acordul nou nu se ridică la exigențele unei uniuni vamale și nu va împiedica Moldova să semneze cu Uniunea Europeană înființarea unei zone de comerț liber. Expertul crede că Chișinău-ul va avea numai de câștigat în relația cu Bruxelles-ul, dacă înlesnirea comerțului cu țările estice va aduce mai multă bunăstare.

Nicu Popescu: „Nu există nici o contradicție între lansarea procesului de negocieri între Moldova și Uniunea Europeană
Expertul Nicu Popescu
Expertul Nicu Popescu
privind crearea unei zone de liber schimb aprofundată și semnarea de către Moldova a unui nou Acord privind liberul schimb în spațiul CSI. Există foarte multe state care au acorduri de liber schimb și cu Uniunea Europeană, și cu Statele Unite și cu alți parteneri”.

Europa Liberă: Dacă Moldova ajunge la semnarea acordului privind o zonă de comerț liber cu Uniunea Europeană, va fi sau nu obligată să promoveze față de părți terțe, în cazul de față țările CSI, aceleași politici ca și Uniunea Europeană, să aplice aceleași taxe vamale?

Nicu Popescu:
„Nu va fi cazul. Trebuie să facem distincție între o zonă de liber schimb și o uniune vamală. De exemplu, Turcia are o uniune vamală cu Uniunea Europeană. Ea trebuie, într-adevăr, să-și coordoneze taxele și tarifele pentru importuri cu Uniunea Europeană. Însă, nu înseamnă că Republica Moldova, odată cu semnarea unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, va înființa automat și o uniune vamală cu aceasta și își va păstra libertatea de manevră la stabilirea taxelor în conformitate cu prevederile Organizației Mondiale a Comerțului și acordurilor de liber schimb pe care le are.

Însă, trebuie să ținem cont și de contextul acțiunilor Rusiei. Ea este angajată astăzi în două procese paralele. Un proces este crearea unei uniuni vamale cu Kazahstanul și Republica Belarus, presând-o și pe Ucraina să se alăture. În paralel, Rusia a semnat acest acord de liber schimb mult mai larg cu statele CSI. În cazul uniunii vamale, ea va restrânge opțiunile de politică tarifară ale Belarusului și Kazahstanului. Însă zona de liber schimb nu va afecta relația dintre Moldova și Uniunea Europeană”.

Europa Liberă: În plan politic, faptul că premierul pro-european de la Chișinău a semnat acest acord cu CSI-ul transmite vreun mesaj negativ spre Bruxelles?

Nicu Popescu:
„Nu cred că este vorba de un subtext politic negativ. Demersul european al Republicii Moldova, inclusiv al actualului guvern depinde în primul rând de capacitatea de a asigura prosperitatea cetățenilor moldoveni, inclusiv având o relație comercială pragmatică și benefică cu vecinii estici ca Ucraina și Rusia. De fapt, mai puțin de 20 la sută din comerțul extern al Republicii Moldova revine Rusiei. Este o cifră destul de mică, mai mică decât în cazul unor țări ale Uniunii Europene care la capitolul dependenței economice sunt legate de Rusia mai strâns decât Republica Moldova”.

Europa Liberă: Faptul că și-a pus semnătura pe acest acord de liber schimb cu CSI-ul îl poate ajuta pe premierul Filat să relanseze dialogul cu opoziția comunistă pentru depășirea crizei politice interne după ce liderul comuniștilor Vladimir Voronin a spus recent că singura bază pentru dialog trebuie să fie reorientarea Moldovei către o Uniune Euroasiatică proiectată de premierul rus?

Nicu Popescu:
„Nu cred că există vreo legătură între situația politică internă și semnarea acestui acord din două motive cheie. În primul rând, despre acest acord de liber schimb în CSI se discuta de mult timp. De cel puțin un an și jumătate în urmă se știa că un asemenea acord va fi semnat. În al doilea rând, nu cred că aceste acorduri destul de pragmatice cu Rusia și spațiul CSI sunt ghidate de necesitățile de moment pentru că, în linii mari, în rândurile elitei politice moldovenești, a întregului spectru politic, există o înțelegere a faptului că Republica Moldova trebuie să-și păstreze relații, în primul rând comerciale, bune cu țările estice.

Europa Liberă: Vă mulțumim.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG