Linkuri accesibilitate

Acordul de liber schimb între opt țări membre în CIS


Dacă procesele de ratificare merg fără probleme, acordul ar putea intra în vigoare încă de la începutul anului viitor.
Opt ţări din Comunitatea Statelor Independente au semnat ieri, în mod surprinzător, un acord de liber schimb. Semnarea a fost anunţată la Sankt Petersburg de premierul rus Vladimir Putin, dar documentul trebuie să mai fie ratificat de parlamentele ţărilor respective. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.

Acordul de liber schimb între opt țări membre în CIS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00
Link directPremierul Vlad Filat alături de omologii din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghistan, Tadjikistan şi Ucraina au semnat acordul de liber schimb în timp ce Azerbaidjanul şi Uzbekistanul, şi alte stat membre ale CIS au cerut timp de gîndire. La fel şi Turkmenistanul care are numai statut de observator.

Vladimir Putin a explicat că după lungi negocieri între şefii delegaţiilor s-a ajuns, spre surprinderea multora, la adoptarea acordului de liber schimb. Un acord, a precizat Putin, care va elimina taxele de import şi export, făcând astfel produsele statelor semnatare mai ieftine. Concomitent, crede premierul rus, va creşte competitivitatea economiilor respective.

Se pare că unele produse, nu s-a specificat care, vor continua să fie taxate.

Premierul rus a ţinut să asigure că participarea în acordul de liber schimb nu va împiedica ţările respective să adere la structuri internaţionale precum Organizaţia Internaţională a Comerţului, cum doreşte Rusia. Argumentul lui Putin a fost între altele, că Moldova, Armenia, Ucraina si Kirghistan sunt deja membre în această organizaţie.

Dacă procesele de ratificare merg fără probleme, acordul ar putea intra în vigoare încă de la începutul anului viitor.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG