După ce 24 de militari turci au fost ucişi şi alţi aproape 20 răniţi într-o serie de atacuri lansate de militanţi kurzi în zona de graniţa cu Irakul, armata turcă a lansat o ofensivă de anvergură dar pentru moment, se pare, limitată la numai câţiva kilometri în interiorul Irakului. Este prima ofensivă de acest gen din 2008. Detalii de la Ileana Giurchescu.
Ofensiva Turciei în Irak împotriva gherilelor kurde
Ofensiva a fost confirmată de autorităţile de la Ankara, şeful armatei, împreună cu miniştrii de interne şi al apărării au plecat imediat în zona de graniţă în timp ce premierul Recep Erdogan şi-a anulat vizita în Kazahstan.
Potrivit ultimelor informaţii confirmate, a declarat premierul la o conferinţă de presă, am pierdut 24 de soldaţi într-unul din atacuri, iar 18 au fost răniţi. Am lansat o ofensivă de anvergură, a continuat Erdogan, dar în limitele legislaţiei internaţionale .
Se pare că 15 militanţi kurzi au fost deja ucişi.
Surse ale forţelor de securitate din Ankara au informat că trupele turce au pătruns circa 8 kilometri în interiorul Irakului iar elicoptere continuă să transporte trupe speciale în zona conflictului.
Televiziunea publică relatează că atacurile concertate ale militanţilor kurzi au fost cele mai violente din 1992 încoace. Pe de altă parte, PKK, organizaţia care luptă pentru independenţa regiunii kurde, a vorbit de atacuri concentrate în două regiuni muntoase, de la graniţa turco-irakiană.
Încă de săptămâna trecută, Turcia a cerut Irakului să ia măsuri împotriva bazelor kurde din nordul ţării, ameninţând că citez „cei care-i sprijină, vor avea şi mai mult de suferit”.
Potrivit unor agenţii de presă locale, circa 100 de militanţi kurzi ar fi participat la atacurile din zorii zilei. Dar atacuri răzleţe au loc din iunie în zona de sud est a Turciei, dominată de minoritatea kurdă, atacuri soldate cu uciderea a zeci de militarti din forţele de securitate turce şi a cel puţin 18 civili.
Lupta separatiştilor kurzi a început în 1984, când au cerut mai multă autonomie culturală şi politică şi dreptul la învăţământ în limba maternă - drept respins categoric de Ankara. Conflictul a făcut de atunci zeci de mii de victime.
Kurzii reprezintă aproximativ 20 la sută din totalul populaţiei din Turcia, de 74 de milioane.
Uniunea Europeană, de care Turcia încearcă de zeci de ani să se aproprie, militează pentru mai multe drepturi pentru kurzi, dar cere şi politicienilor kurzi să se distanţeze de PKK, Partidul Muncitoresc Kurd, considerat o organizaţie teroristă atât de Bruxelles cât şi de Statele Unite.
„Nici o cauză politică sau religioasă nu justifică terorismul” a comentat astăzi ambasadorul american la Ankara, care a reafirmat sprijinul ţării sale pentru guvernul turc şi lupta acestuia împotriva PKK.
La rândul său, secretarul general NATO Fogh Rasmussen a condamnat atacul de astăzi al militanţilor kurzi.
Desigur, temerile sunt că aceste lupte nu vor face decât să destabilizeze şi mai mult regiunea, acum că Siria învecinată este de zguduită de revolte violente iar trupele americane se pregătesc să plece din Irak,