Linkuri accesibilitate

Cazul Baghirov în atenția presei


Igor Dodon și motivele prezumate ale „destrămării Alianței” (Moldova Suverană).





Publicaţia rusă „Gazeta” scrie că „scriitorul Eduard Baghirov a aterizat miercuri la Moscova, evadând din arestul la domiciliu sub care se afla în Moldova”. „Adineauri am aterizat la Aeroportul Domodedovo. Oamenii apropiați m-au ajutat să trec frontiera moldo-ucraineană, după care am luat avionul din Odesa spre Moscova. Nu am avut probleme la vamă. Chiar dacă am fi traversat frontiera cu muzică, ţigani şi droguri, nu cred că grănicerii ar fi avut întrebări, într-atât e de prost totul acolo la nivel de guvernare”, a declarat pentru „Gazeta” Eduard Baghirov.

Într-un editorial din „Timpul”, George Damian se întreabă dacă îi va demite premierul Vlad Filat pe Alexei Roibu şi pe cei direct responsabili de fuga lui Baghirov din secţia de poliţie şi de la punctul de trecere a frontierei? Filat trebuie să demită pe cineva, altminteri discursul lui din Parlament şi atitudinea lui intransigentă se transformă într-o simplă mascaradă”, subliniază George Damian.

Iar „Ziarul de Gardă” dă detalii din culisele dosarului bloggerului rus. Ipoteza procurorilor este că organizând provocările din 7 aprilie acesta a acţionat la cererea comuniştilor, afirmă jurnaliştii de la „Ziarul de Gardă”, şi că el a fost plătit pentru serviciile sale. La fel, ziarul reia şi presupunerile procurorilor despre o posibilă implicare a jurnalistei Natalia Morari de la care Baghirov ar fi obţinut informaţii despre opoziţia de atunci, a unor organizaţii care susţin că promovează unirea Basarabiei cu România.

Ziarul de Gardă” se mai ocupă de ceea ce califică drept „practica de «predare» a persoanelor de către organele de drept ale R. Moldova către miliţia ilegală din stânga Nistrului. Deşi este neconstituţională şi încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, această, practică continuă de ani buni, scrie publicaţia şi continuă: „Organizaţiile neguvernamentale active în domeniul drepturilor omului au identificat sute de cazuri de răpire a cetăţenilor de către poliţia constituţională şi predare a lor către «miliţia» transnistreană, în lipsa unor acte procesuale obligatorii în caz de reţinere, subliniază „Ziarul de Gardă”.

Moldova Suverană” îl citează pe deputatul PCRM Igor Dodon care constată „destrămarea Alianţei” şi spune că aceasta era inevitabilă din cel puţin 3 motive: 1. Incompatibilitatea psihologică şi rivalitatea liderilor AIE, care din greu se suportau reciproc şi adunau materiale compromiţătoare unul împotriva altuia; 2. Incapacitatea AIE de a guverna ţara şi dorinţa de a da într-un final vina pentru eşec pe «colegii de alianţă»; 3. Abordarea neînţeleaptă a relaţiei cu opoziţia comunistă şi adoptarea unei retorici de superioritate în raport cu PCRM”, afirmă Igor Dodon.

Nezavisemaia Moldova” preia o declaraţie a lui Iurie Roşca, fost preşedinte al PPCD, făcută pentru agenţia Omega, în care acesta afirmă că „în spatele propunerilor de resetare a funcţiilor-cheie în alianţă, lansate de către Mihai Ghimpu, liderul PL, se află Vladimir Plahotniuc, lider al PDM”.
XS
SM
MD
LG