Linkuri accesibilitate

ONG-urile cer depolitizarea instituţiilor de drept


Lipsa de rezultate palpabile ar putea face electoratul să taxeze politicienii în alegeri.





Un grup de ONG-uri cu pondere în societate, între care Institutul pentru Politici Publice şi Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului, au cerut partidelor parlamentare depolitizarea instituţiilor de drept. Liderii organizaţiilor constată cu îngrijorare că deputaţii se interesează mai mult de numiri şi demiteri în cadrul Procuraturii sau SIS decât pe reformarea acestor instituţii. Detalii are Diana Răileanu.

ONG-urile cer depolitizarea instituţiilor de drept
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct


Recenta destituire din funcţie a şefului SIS şi cererea de demitere a procurorului general, scoate în evidenţă interesul partidelor politice de a controla instituţiile de drept, de a le politiza. De această părere este directorul Institutului pentru
Politici Publice, Arcadie Barbăroşie: „Politizarea, de fapt, se traduce printr-o frază foarte simplă şi pe înţelesul fiecăruia: protejarea şi promovarea intereselor de afaceri ale acelor antreprenori care susţin partidul politic respectiv.

Nu este nimic altceva, lucru trivial: bani. Şi concomitent, adesea, aşa cum a fost şi pe timpul Partidului Comuniştilor, atacuri sau pregătirea unor atacuri împotriva adversarilor politici, folosirea instituţiilor respective împotriva concurenţilor politici. Noi nu vrem asta şi asta ne îngrijorează pe noi. Sloganul gen „Schimbarea până la capăt” nu a rămas decât un slogan.”

Astfel, grupul de ONG-uri a formulat 12 recomandări prin care, în opinia lor, s-ar putea depolitiza şi democratiza instituţiile de drept. Impulsionarea procesului de reformare a Ministerului de Interne şi a Procuraturii şi tragerea la răspundere a persoanelor care exercită presiuni asupra instituţiilor de drept, ar fi doar cîteva dintre aceste recomandări explică Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru
Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
Drepturile Omului:

„Cunoaştem despre încărcătura puternică politică care există vizavi de numiri, demiteri. În opinia noastră, toate aceste abordări ale problemelor din perspectiva numirilor şi demiterilor ar putea să nu fie suficient de echilibrate şi în interesul public, pentru că ar trebui să vedem cum funcţionează aceste instituţii, ce rezultate produc, dacă funcţionează în interesul public şi nu trebuie să focusăm toată atenţia asupra persoanelor conducerii acestor instituţii.”

L-am întrebat pe Sergiu Ostaf, ce ar împiedica politicienii să dea curs recomandărilor formulate inclusiv de organizaţia pe care o conduce: „Eu constat, deseori, incapacitatea clasei politice de a se concentra pe un mesaj foarte clar, de a înţelege care sunt problemele, care sunt soluţiile, şi de a veghea ca lucrurile acestea să se pună în practică. Şi este foarte regretabil. Atunci pe cine noi alegem dacă ei nu au capacitatea de a înţelege lucruri în care ar trebui să fie iniţiaţi sau competenţi. Aceasta ar fi cred că o combinare între lipsă de voinţă politică suficient de prezentă în toată clasa politică şi doi, incapacitatea de a înţelege ce ar trebui de făcut pentru a face schimbările necesare.”

În opinia directorilor Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului şi Institutului pentru Politici Publice, lipsa unor rezultate palpabile ar putea să obosească electoratul, care va taxa politicienii în alegeri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG