Linkuri accesibilitate

Îngrijorări legate de atmosfera dinaintea alegerilor de duminică din Bulgaria


Portretele celor 3 favoriți la prezidențialele din Bulgaria în telegrame diplomatice americane publicate de Wikileaks.





Favoritul în sondaje, centristul Rosen Plevneliev este caracterizat drept om al oligarhului Ivo Prokopiev și avatar al primului ministru Boiko Borisov. Cu experiență în domeniul construcțiilor.

Socialistul Ivailo Kalfin – atlantist de stânga, inteligent, neimplicat în scandaluri de corupție. În perioada în care a fost ministru de externe a menținut un curs proatlantic, spre deosebire de alți lideri ai foștilor comuniști care au militat pentru o apropiere de Rusia în domeniul energetic.

Meglena Kuneva
Meglena Kuneva
Ex-comisarul european Meglena Kuneva – imaginea europeană a Bulgariei. Printre cei mai apreciați noi politicieni bulgari. A fost nominalizata pentru postul de comisar european cu sprijinul decisiv al liderului socialist Serghei Stanișev.

Fostul ambasadorul american la Sofia James Pardew constată într-un interview acordat celui
Ambasadorul James Pardew
Ambasadorul James Pardew
mai popular post de televiziune BTV că în ajunul alegerilor are loc o intimidare politică fără precedent. Se vede clar îngrădirea libertăților personale. Guvernanții din GHERB doresc toata puterea. Aceasta seamănă a modelului actual rusesc.

Diplomatul american a mai spus – eu cred că Meglena Kuneva va putea fi un președinte foarte bun.

Într-un raport dat publicității cu căteva zile în urmă, experți ai OSCE definesc situația în ajunul scrutinului drept îngrijorătoare. Guvernul Boiko Borisov este criticat pentru lipsa unor măsuri reale de combatere a fraudării, netransparență și pentru presiunile asupră unor candidați ai opoziției – prin folosirea, de pildă a fiscului.
XS
SM
MD
LG