Linkuri accesibilitate

Ajutoare americane pentru spitalele din Moldova


În cursul anului vor sosi 15 camioane destinate spitalelor din toate raioanele, inclusiv Transnistria




Statele Unite fac spitalelor din Moldova o donaţie de medicamente şi echipament în valoare de 4 milioane de dolari. Primele două camioane cu medicamente au sosit joi la Chişinău. Alla Ceapai relatează.


Ajutoare americane pentru spitalele din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct




„Operaţiunea acordă o speranţă” - program prin care Departamentului de Stat american acordă ajutoare umanitare - a ajuns în Republica Moldova pentru prima oară în anul 2008, cînd
Ministrul sănătății Andrei Usatîi şi ambasadorul american William Moser
Ministrul sănătății Andrei Usatîi şi ambasadorul american William Moser
departamentul american a livrat un lot de echipamente medicale în valoare de 22 de milioane de dolari pentru mai multe spitale din Moldova. Ministrul sănătăţii Andrei Usatîi: „Au fost dotate practic toate instituţiile din ţara noastră. Utilajul care a fost adus 3-4 ani în urmă, dînşii asigură această continuitate şi ne-au adus piese de rezervă care ne-ar permite să le menţinem în funcţionalitate absolută şi să le utilizăm cu maximă eficienţă. Departamentul de Stat al Statelor Unite este un prieten bun al ţării noastre şi ne vine întotdeauna în ajutor în momentele cele mai grele.” În acest an, Departamentul de Stat american oferă un nou lot de echipamente medicale în valoare de 4 milioane de dolari. Ele vor veni în Republica Moldova cu 15 camioane, primele două ajungând joi la Spitalul Republican pentru Copii. În cadrul unei ceremonii oficiale, ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, William Moser, a declarat: „Nimic nu este mai important decît asistenţa umanitară destinată pentru sectorul medical. Eu sunt mîndru că poporul american poate să dea o mînă de ajutor pentru cetăţenii din Moldova.” Ministrul sănătăţii Andrei Usatîi a precizat că echipamentele sunt destinate pentru trei spitale din capitală, Spitalul de Urgenţă, Spitalul de traumatologie şi Spitalul republican pentru copii.

Directorul spitalului pentru copii, Gheorghe Grosu, spune că spitalul va primi şi echipamente medicale, între care aparate de anestezie, utilaje pentru radiografie şi scaune stomatologice: „Pansamente cu diferite adaosuri antibacteriale pentru copii cu arsuri mari. Şi îmbrăcăminte medicală pentru medicii chirurgi.” Ce mai conţine donaţia pentru spitale din partea Statelor Unite, am întrebat-o pe coordonatoarea programului pentru asistenţă umanitară, Ana Rotari: „Defribilatoare, monitoare pentru monitorizarea semnelor vitale a pacienţilor, instrumente electrice manuale stomatologice, electrozi pentru electrocardiograf.”

Iar cea mai importantă achiziţie din noua donaţie sunt cele două aparate de menţinere a vieţii în cazuri excepţionale de traumatism, destinate pentru spitalul de Urgenţă. Din cele 15 camioane cu echipamente medicale şi consumabile şase sunt destinate regiunii transnistrene, ne spune directorul programului american de asistenţă umanitară în Moldova, Victor Corovai: „Transnistria a fost foarte receptivă, pur şi simplu a durat puţin timp pentru a coordona toate procedurile pentru intrare. Transnistria a fost foarte receptivă şi a permis intrarea camioanelor fără reţinere.” „Operaţiunea acordă o speranţă” este un program al Departamentului de stat american care a fost iniţiat în anii 90, odată cu căderea Uniunii Sovietice, cu scopul de a acorda ajutoare umanitare statelor ex-sovietice aflate în dificultate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG