Miercuri a fost Ziua Juristului, una din primele sărbători profesionale create în Republica Moldova. Un bilanț al realizărilor justiției moldoveneşti în 20 de ani de independenţă în dialogul dintre Radu Benea şi istoricul Gheorghe Cojocaru.
Justiția moldovenească la 20 de ani de independență
Gheorghe Cojocaru: „Criza constituţională prelungită şi seria de confruntări politice interminabile între liderii Alianţei de guvernământ consumă zi de zi agenda publică, nemailăsând aproape de loc spaţiu pentru alte chestiuni de interes major. Problema exercitării justiţiei, de exemplu, este cea care scapă atenţiei mass media şi care revine în atenţia publică doar dacă se declanşează un scandal în acest domeniu. Justiţia este domeniul care operează cu drepturi, obligaţii, verdicte şi sentinţe. Şi într-o definiţie sintetică este cea care veghează la asigurarea echităţii în societate. Justiţia a parcurs aceeaşi cale, pe care a parcurs-o întreaga societate în aceşti 20 de ani de independenţă, cu realizări şi rateuri, cu probleme şi soluţii.”
Europa Liberă: Care ar fi una şi cea mai importantă din aceste realizări a justiţiei, la care vă referiţi?
Gheorghe Cojocaru: „La o privire de ansamblu, sigur că este Constituţia, în primul rând, care a oferit axa juridică, în jurul căreia s-a constituit întreg proiectul statului de drept, un proiect însă nici pe departe finalizat, după cum şi Constituţia însăşi nu este o operă perfectă.”
Europa Liberă: Şi cine credeţi că este de vină în acest caz?
Gheorghe Cojocaru: „Constituţia este rodul deliberărilor legislative. Prin urmare factorului politic îi revine primordialitatea responsabilităţii pentru calitate şi funcţionalitatea acesteia.”
Europa Liberă: Cum influenţează astăzi instabilitatea constituţională sau politică activitatea justiţiei?
Gheorghe Cojocaru: „Cred că această instabilitate constituţională face mai dificil procesul de justiţie, nu oferă spaţiul şi cursivitatea necesară realizării reformelor, pe de o parte. Iar pe de altă parte, creează premizele pentru extinderea corupţiei. În clasificările internaţionale, Republica Moldova se numără printre cele mai corupte state din lume.”
Europa Liberă: Credeţi că această situaţie este urmare a crizei constituţionale actuale?
Gheorghe Cojocaru: „Este o urmare a deficienţelor de funcţionare a sistemului politic naţional în ansamblu. Corupţia a existat şi sub regimul comunist anterior, extrem de stabil sub aspect politic, dar şi actualmente sub o guvernare democratică. Prin urma, sistemul în totalitatea lui trebui amendat, astfel ca acesta să funcţioneze realmente în interesul cetăţeanului. Trebuie să existe un sistem de control şi balanţă reciprocă între puterile în stat. Dar şi oamenii implicaţi în acest efort de reforme trebuie să aibă şi abilităţile şi calitatea necesară edificării statului de drept civilizat.”*