Linkuri accesibilitate

Proiectul european riscă să eșueze din cauza diviziunilor Nord-Sud


Fostul președinte al Rezervelor Federale, Alan Greenspan
Fostul președinte al Rezervelor Federale, Alan Greenspan

„Efectul culturilor divergente din zona euro a fost mult subestimat”.







Fostul presedinte al Rezervelor Federale americane, Alan Greenspan nu crede ca Uniunea Europeana va rezista in actuala structura crizei economice. Care sint ratiunile invocate de fostul bancher ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Alan Greenspan, care a condus Banca Centrala Americana intr-o perioda de prosperitate crede ca proiectul european va esua din cauza diviziunilor intre nordul si sudul continentului. Greenspan explica ca odata cu introducerea monedei unice EURO s-a pornit de la premiza ca economiile din sud vor fi gestionate ca cele din nord ca „italienii se vor comporta ca germanii”.

Dar, in realitate continua el, nordul Europei a ajuns sa subventioneze excesul de consum din sud si deficitele de cont curent. Alan Greenspan prognozeaza ca daca criza fiscala din sud se va adinci, atunci fluxul de bunuri din nord se va diminua, cu consecinte asupra nivelului de trai in sud. „Efectul culturilor divergente din zona euro a fost mult subestimat” – continua fostul presedinte al Rezervelor Federale americane.

El este de parere ca o moneda unica e viabila doar in medii compatibile cultural. Greenspan crede ca in prezent situatia din Europa influenteaza pe cea din America. Expertul mai spune ca criza europeana cuplata cu un esec in reducerea deficitului bugetar american ar putea antrena o criza pe piata obligatiunilor.

Fostul sef al Rezervelor Federale este sceptic cu privire la sansele unor masuri eficiente pentru reducerea deficului, in America, pentru ca spectrul politic este mai polarizat ca in oricare alta perioada a carierei sale.

In America, maniera in care politicienii europeni se raporteaza la criza in aceste zile este urmarita cu mare interes. O ratiune este impactul asupra economiei americane. O alta, posibilitatea ca prin intermdiul Fondului Monetar International, contribuabilul american sa trebuiasca si el sa participe la fondul de stabilizare bancara European.

FMI isi propune - deocamdata in faza de proiect - un vehicul institutional, parte integrala a extinderii planului de stabilizare in Europa. Inca nu a fost luata o decizie finala. Deocamdata nici planul de stabilizare nu este clar, in Europa. Stiri de presa arata ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei ia in considerare sa supuna planul de extindere votului intregului Parlament german. Daca FMI opteaza sa constribuie, implicit cel mai mare contributor, Statele Unite - care contribuie cu 17% - va achita parte a notei de plata.
XS
SM
MD
LG