Linkuri accesibilitate

Procurorul General Valeriu Zubco acuză corupția la nivel înalt...


...unii deputați spun că e incompetent.Comunistul Artur Reșetnicov a ocupat astăzi postul de vicepreședinte al Parlamentului creat special pentru opoziție încă în 2009 și rămas până acum vacant. Pentru alegerea lui Reșetnicov, fost director al serviciului secret în guvernarea comunistă, au votat astăzi colegii săi de fracțiune împreună cu deputații democrați. Spicherul democrat, Marian Lupu a refuzat, însă, să îndeplinească o altă cerere a comuniștilor care, împreună cu liberal-democrații premierului Vlad Filat, vor demiterea procurorului general, Valeriu Zubco, audiat astăzi de Parlament. Despre aceste evoluții cu câteva săptămâni înainte de o nouă tentativă de a alege șeful statului aflăm detalii de la Liliana Barbăroșie.

Procurorul General Valeriu Zubco în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:18 0:00
Link directProcurorul General, Valeriu Zubco, le-a spus astăzi parlamentarilor că instituţia sa are pe rol zeci de dosare în care ar fi implicaţi înalţi demnitari. El a lăsat de înţeles că cele mai grave din aceste dosare ar fi legate de contrabanda cu ţigări şi a sugerat că cei care practică acest gen de infracţiune economică s-ar bucura de o protecţie clară din partea unor reprezentanţi ai alianţei de guvernare.

„Grupurile criminale organizate specializate pe contrabandă se află sub un singur centru de coordonare şi control. Avem informaţii concrete că activitatea lor este protejată de persoane din organele supreme ale puterii de stat,” a spus Procurorul General.

Referindu-se la atacurile asupra băncilor de la sfârşitul lunii august, Valeriu Zubco, a afirmat că el ar fi victima unei campanii de denigrare iniţiată de premierul Vlad Filat, care, aşa cum a sugerat Procurorul General, l-ar fi atacat din considerente politice.

Raportul procurorului i-a nemulţumit însă pe deputaţi, mai cu seamă pe cei din opoziţia parlamentară. Au răsunat cuvinte şi expresii ca „apă de ploaie”, „nesimţire”, „ţidulă, nu raport”.

Şi liberal-democraţii au criticat prestaţia procurorului, spunând că le-a fost greu să găsească vreo logică în expunerea acestuia şi că după acest raport, Zubco ar putea fi demis şi pentru lipsă de profesionalism.

Valeriu Zubco a venit astăzi în faţa deputaţilor în urma unei iniţiative mai vechi a preşedintelui interimar, Marian Lupu. Democratul a făcut această propunere după ce premierul Vlad Filat ceruse demiterea lui Zubco pentru cea ce a numit inactivitate complice în cazul atacurilor asupra băncilor, iar comuniştii sprijinise această cerere a liberal-democraţilor. Deşi Marian Lupu optase atunci pentru o şedinţă închisă, toate grupurile parlamentare au votat ieri pentru un raport public. Tocmai de asta, spune Marian Lupu, faptele expuse de procuror nu au fost suficient de convingătoare: „Dacă acest raport s-ar fi făcut în regim închis, era să fie muuuult mai detaliat.”

Se pare că comuniştii mizau pe sprijinul democraţilor pentru crearea unei comisii căreia procurorul să-i prezinte, într-un format confidenţial, mai multe date despre dosarele pomenite astăzi. Pentru că democraţii au avut un moment de ezitare, comuniştii au părăsit supăraţi sala de şedinţe. Iată cum şi-a explicat gestul liderul acestora, Vladimir Voronin: „Nici prostituatele nu se comportă aşa. A fost audiat raportul, s-a propus comisia de anchetă pe toate acele fapte, exemple care au fost menţionate. Ce mai trebuie de discutat? Ce mai trebuie o săptămână?”

Toate acestea s-au întâmplat însă în legislativ după un vot comun al comuniştilor şi democraţilor, prin care comunistul Artur Reșetnicov fusese numit în funcţia de vice-speaker creată special pentru opoziție încã în 2009 și refuzată până astãzi de către comunişti. Vot apreciat de către Premierul Vlad Filat drept un posibil semn al unei coalizări dintre democraţi şi comunişti.

„Da n-am avut nici o înţelegere cu nimeni. Categoric. Noi nu mergem la nici o înţelegere cu nimeni, numai cu sovestea noastră. Iar sovestea noastră ne spune că noi nu putem mai departe cu ei conlucra. Pentru că de tot ce a spus procurorul astăzi sunt ei vinovaţi, toată alianţa. De aceea se tem de consecinţe şi vor s-o mai întindă o săptămână. Cerem demiterea acestei alianţe, pe urmă ne vom clarifica, ” a replicat Vladimir Voronin.

„Domnul Filat a deschis cutia Pandorei. Şi dacă a schimbat regulile de joc şi a impus unele tactici, vreau să vă declar că aceste tactici pot fi aplicate nu doar de un singur partid,” a comentat Marian Lupu făcând aluzie la votul comun prin care liberal-democraţii şi comuniştii îl obligau acum câteva săptămâni să-l demită pe procurorul general.

Explicând decizia fracţiunii sale de a participa de acum încolo la conducerea Parlamentului, Artur Reşetnicov a spus însă că, astfel, comuniştii mai fac o încercare de a-şi promova proiectele pe care majoritarii le-au respins cu regularitate până acum.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG