Linkuri accesibilitate

Monarhiile din Europa. Cum e văzută instituția monarhică în Moldova


Multe din familiile regale europene sînt de origine recentă.





Poate parea paradoxal ca Europa, leaganul democratiei, este in acelasi timp continentul cu cele mai multe monarhii, ba chiar si cu o monarhie absoluta, daca ne gindim la adevarata natura a Vaticanului. Putem spune ca jumatate din monarhiile planetei sint europene, daca ne gindim ca inca 15 tari din Commonwealth, inclusiv Australia si Canada, o au ca sef de stat pe regina Angliei.

Dicționar European
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:20 0:00
Link direct



Desigur, cu exceptia Vaticanului, si partial a Liechtensteinului, monarhiile europene sint constitutionale. Europa continua insa sa se agate de ideea si esenta regalitatii, carora li se atribuie o valoare speciala. Sa ne gindim doar la felul in care bulgarii au putut crede ca fostul lor rege ar putea fi un bun prim-ministru... doar pentru ca a fost rege in tinerete.

Multe din familiilr regale europene sint de origine recenta. Dinastiile din Italia, Grecia, Belgia, Bulgaria, Romania au fost create in momentul formarii statelor-natiune in sec. al XIX-lea. Majoritatea erau familii nobile germane, intrucat pe atunci inca se mai atribuia o natura aparte calitatii singelui nobil german.

Dupa al Doilea Razboi Mondial, insa, unele tari, nu doar Romania si Bulgaria, dar si Italia si Grecia, si-au gonit familiile domnitoare. In Grecia, dupa abolirea monarhiei in 1974, familia regala a plecat in intregime in strainatate, vreme indelungata interzicandu-i-se chiar sa revina. Chiar si astazi, niciun membru al familiei regale nu traieste in Grecia.

Exactul in momentul in care era abolita monarhia in Grecia, ea era insa restaurata in Spania si e incontestabil ca restaurarea monarhiei acolo a facilitat impacarea nationala, dupa razboiul civil. La fel, in cazul actual al Belgiei, institutia monarhica este unul din ultimele lucruri care inca mai impiedica scindarea tarii, in fata tendintelor independentiste ale flamanzilor.

Regele Mihai al Romaniei este, alaturi de membrii familiei regale Karageorgevici a Serbiei, unul din putinii monarhi care au domnit peste tari ce s-au scindat din pricina accidentelor istoriei. Spre deosebire insa de Mihai al Romaniei, ultimul rege al Serbiei, Petru al II-lea, nu a abdicat. A fost expulzat de comunisti in 1945 fara sa fi semnat actul de abdicare.
------------


Popularitatea de care continuă să se bucure comuniştii moldoveni la electoratul dintre Nistru şi Prut a fost explicată deseori de sociologi prin faptul că majoritatea populaţiei din acest spaţiu mai are nevoie de un aşa-numit „tătuc” al naţiunii. L-am întrebat pe politicianul Ion Hadârcă dacă le dă dreptate sociologilor:

„50 de ani de dictatură sovietică au provocat un handicap mental în percepţia moldovenilor asupra exercitării puterii supremii în stat, asupra statalităţii propriu-zise. Handicapul acesta am impresia că este irecuperabil şi noi de 20 de ani ne străduim după proclamarea Independenţii să introducem corecturile de rigoare. Personal, cred că este şi o consecinţă a cedării Basarabiei la 28 august 40, ceea ce este un moment de conştiinţă pe seama regalităţii româneşti. Cu toate meritele pe care le-a avut fără îndoială Carol I asupra constituirea României moderne, urmările acelei cedări au fost dezastruoase pentru destinul basarabenilor.”

Şi analistul Vitalie Ciobanu recunoştea astăzi într-un comentariu dintr-un ziar de la Chişinău că a avut mereu un sentiment ambiguu faţă de monarhie.

„Meritele acesteia în făurirea României moderne și a Unirii de la 1918 sunt incontestabile, însă de numele lui Carol al II-lea se leagă sfârșitul democrației interbelice și rușinea cedării Basarabiei fără luptă la 28 iunie 1940”, crede Vitalie Ciobanu.

„Am crezut mult timp că democrația parlamentară și electivă este mai apropiată de forma de guvernământ de care avem nevoie, decât un „cap încoronat" pe care să nu-l poți contesta în cadrul unui scrutin o dată la patru ani. Pe de altă parte, când te uiți cum arată clasa noastră politică, nu poți să nu simți niște impulsuri regaliste. Mai multă demnitate și mai puțin bâlci - așa aș rezuma alternativa întruchipată de monarhia constituțională”, conchide comentatorul Vitalie Ciobanu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG