Linkuri accesibilitate

Interviu cu Ilie Cazac, eliberat din închisoare la Tiraspol


(Foto: Promo-Lex)
(Foto: Promo-Lex)

„Am ascultat în fiecare seară Europa Liberă şi mulţumesc mult că m-aţi susţinut.”




llie Cazac, fost inspector fiscal, condamnat anul trecut la Tiraspol, la 14 ani închisoare pentru trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova, a fost eliberat. El a declarat Europei Libere că s-a dat curs ultimei sale cereri de grațiere, trimisă pe 19 septembrie.

Ilie Cazac a fost arestat la 19 martie 2010. În aceeaşi perioadă fusese arestat şi jurnalistul Ernest Vardanean, eliberat în aprilie 2011, tot în urma unei cereri de grațiere. Vardanean fusese condamnat la 15 ani închisoare tot pentru înaltă trădare şi spionaj în favoarea Republicii Moldova. Pentru organizațiile internaționale care se ocupă de drepturile omului dar şi pentru organizația Promo-Lex de la Chişinău, a fost vorba în ambele cazuri de procese politice, care au încălcat drepturile fundamentale. Iată interviul acordat Dianei Răileanu de Ilie Cazac.


Ilie Cazac în dialog cu Diana Răileanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00
Link direct


Ilie Cazac: „Au venit pe la ora trei şi mi-au dat adeverinţa de eliberare şi mi-au spus că pot să plec acasă. Însă eu am mai cerut timp ca să spun „la revedere” la toţi şi să-mi iau rămas bun de la toţi prietenii pe care i-am făcut acolo şi apoi pe la ora cinci am plecat acasă.”

Europa Liberă: „Cum crezi, ce a stat la baza eliberării tale, de ce ţi-au dat drumul?

Ilie Cazac
: „În adeverinţa de eliberare e scris că Smirnov a iscălit decretul cu privire la graţierea mea.”

Europa Liberă: Dacă ai putea să-mi spui cîteva cuvinte despre perioada în care te-ai aflat după gratii...

Ilie Cazac
: „Nu pot să spun nimic, trebuie să mă odihnesc un pic şi să îmi revin în fire. Vreau să vă mulţumesc foarte mult, am ascultat în fiecare seară Europa Liberă şi mulţumesc mult că m-aţi susţinut.”

Europa Liberă: Ne bucurăm că eşti liber. Spune, ce urmează să faci?

Ilie Cazac:
„Nu am planuri. Doresc să mă odihnesc, să stau acasă, apoi voi vedea ce voi face mai departe. Nu pot să spun nimic, sunt într-o stare şocată acum.”
XS
SM
MD
LG