Linkuri accesibilitate

„Spune DA pentru sănătatea ta!”


Igor Cobîleanschi: „Moldova nu are cum să nu se schimbe spre bine. Întrebarea este când...”
„Spune DA pentru sănătatea ta!” – este sloganul unei campanii naţionale de comunicare şi sensibilizare a populaţiei, campanie menită să convingă populaţia despre beneficiile modului sănătos de viaţă. Şi, după cum se constată, multă lume chiar trebuie convinsă de ce este neîndoielnic. Vom discuta în această dimineaţă, inclusiv despre cu un consacrat regizor de film, directorul creativ al Asociaţiei „MIA” Igor Cobîleanschi.

Europa Liberă: Aşa dar, o campanie naţională de comunicare şi sensibilizare a populaţiei, campanie menită să convingă populaţia de beneficiile modului sănătos de viaţă. Şi asta în condiţiile în care anual în Republica Moldova moare echivalentul populaţiei a câteva sate din cauza bolilor aparatului cardio-vascular, cancerului, obezităţii, altor boli non-transmisibile, cum se numesc. Asociaţia pe care o reprezentaşi în calitate de director creativ este în parteneriat cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) pentru desfăşurarea acestei campanii. Cum ar urma să se desfăşoare acest proiect şi, mai ales, prin ce această campanie ar putea fi convingătoare pentru numeroşi cetăţeni în general cam iresponsabili faţă de propria sănătate?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Igor Cobîleanski despre o campanie necesară
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:32 0:00
Link direct


Igor Cobîleanschi: „Părerea mea este că această campanie nu se va deosebi radical de alte campanii care Au mai fost făcute în
Republica Moldova, doar poate cu o singură remarcă la mijloc. Moldova nu are atâta experienţă în campanii sociale, campanii de comunicare pentru a spune că o campanie este mai bună decât cealaltă. Or, orice campanie de acest gen vine mai degrabă să informeze cetăţenii despre priorităţile unui mod sănătos de viaţă. Ca să zic altfel, este mult mai simplu să te menţii sănătos decât să te tratezi. Asta în contextul acelor statistici sau date pe care le cunoaşteţi şi dumneavoastră despre sănătatea cetăţeanului de rând.”

Europa Liberă: Şi în ce mod va fi informat cetăţeanul?

Igor Cobîleanschi:
„Va fi informat bineînţeles pe toate căile posibile – mass-media, presă, radio, televiziune, vor fi organizate câteva evenimente stradale. Practic vor fi acoperite toate sursele de informaţie. Până şi tineri care vor oferi trecătorilor informaţie necesară pentru a le reaminti cetăţenilor cum e să fii sau să te menţii sănătos. E vorba despre alimentaţie bineînţeles, e vorba despre un regim anti-stress sau controlarea stressului, sau modul activ de viaţă - detalii care sunt suficiente la un moment dat pentru a-ţi controla dacă vrei stilul de viaţă şi sănătatea.”

Europa Liberă: Iată că s-a ajuns în mod paradoxal la un moment dat la creativitate sau la necesitatea creativităţii maxime pentru a-i convinge pe cetăţeni să nu-şi irosească sănătatea. Adoptarea unui mod de alimentaţie sănătos… Trebuie să fiţi foarte temerar să vă propuneţi să excludeţi jumara şi alte bombe alimentare din raţia a numeroşi moldoveni, în special de la ţară. Nici măcar preotul în biserică nu cred că e suficient de convingător în acest sens. Cum credeţi că puteţi face ca să-şi mai tempereze apetitul pe la cumetrii, pe la petreceri?

Igor Cobîleanschi:
„Astea sunt lucruri care nu sunt atât de uşor de făcut. Mai mult decât atât, părerea mea sincer în această campanie este că lucrurile nu trebuie interzise, lucrurile trebuie pur si simplu spune în aşa mod încât cetăţenii să-şi dea seama că abuzul de fapt este un pericol. Suntem o naţiune care are multe tradiţii şi multe dintre ele în sens alimentar argumentate. Nu în zadar moldovenii au mâncat mai gras decât alte naţiuni spre exemplu. Pentru că au şi ieşit la muncă dis de dimineaţă în câmp şi este mai greu să-ţi faci mâncare în câmp.

Sunt lucruri care trebuie conştientizate - că aşa a fost şi probabil încă mult timp va fi. Dar important este ca fiecare dintre noi la un moment dat să-şi dea seama despre riscurile pe care le are alimentându-se nesănătos, despre proporţiile alimentare care trebuie respectate, despre faptul că fumatul este într-adevăr dăunător.”

Europa Liberă: Ce surpriză…

Igor Cobîleanschi:
„Surpriza probabil a acestei campanii zic eu că va fi modul sincer de comunicare, şi nu unul didactic care a mai fost practicat în campaniile noastre. Comunicarea directă, simplă a unor mesaje la fel de simple.”

Europa Liberă: Felul în care-şi bat joc de sănătate numeroşi cetăţeni nici nu poate fi comparat cu efectele unui sistem de sănătate subdezvoltat. Cum explicaţi Dvs. atitudinea asta autodistrugătoare în condiţiile în care nu există sută de grame de votcă care să nu fie dată peste cap cu urări de sănătate? Şi poate cum spargem tiparele psihologice astfel încât să devină o normă ca omul să se examineze cu regularitate, pentru a preveni belelele?

Igor Cobîleanschi:
„Tipajele nu se sparg atât de simplu şi o simplă campanie nu poate face minuni. Occidentul are deja campanii de 10, 15, 20, unele ţări chiar de 30 de ani, şi abia acum reuşesc să schimbe o anumită mentalitate. Deci, să nu ne aşteptăm nici noi la o minune, să nu ne aşteptăm că oamenii că în urma acestei campanii oamenii vor deveni brusc mai sănătoşi. Oamenii, ca să devină mai sănătoşi, trebuie să fie în primul şi în primul rând informaţii. Or, un sistem medical la pământ cum este al nostru, va avea de răsuflat mai uşor în momentul în care mai puţini pacienţi stabili va avea şi asta şi prin vizita ordinară a unui cetăţean la medicul de familie pentru profilaxie.

Să se înţeleagă la un moment dat că la medic nu trebuie să mergi doar în ultima clipă sau atunci când eşti deja bolnav. La medic arm trebui să mai mergi o dată sau de două ori pe an pur şi simplu pentru verificări banale. Pur şi simplu atunci când nu te doare nimic, dar vrei să ştii şi tu cam care este starea organismului sănătăţii tale.”

Europa Liberă: Da, trebuie să înţeleagă că trebuie să ajungă mai degrabă la medic, decât pe laiţă, năsălie, sau locuri mai exotice. Spuneţi-mi domnule Cobîleanschi, campania e campanie, dar din punctul dv. de vedere este suficientă informare de zi cu zi ca să spunem aşa, la televiziuni, în alte moduri, pentru că am impresia că mulţi tineri, poate uneori, dar şi adulţi nu prea ştiu uneori nici chiar cum să se spele pe mâini, doar dacă nu sunt politicieni care trebuie să înveţe neapărat cum să se spele pe mâine de orice responsabilitate…

Igor Cobîleanschi:
„Eu consider că nu e chiar aşa. Cred că toată lumea ştie să se spele pe mâine sau cunoaşte nişte reguli igienice şi nu doar. Eu cred că mai degrabă e vorba despre o sistematizare a informaţiei care deocamdată este una haotică. Informaţia despre modul sănătos de viaţă teoretic vorbind, dar şi practic, o găsim pe net, în presă, la tv şi este suficientă. Problema este sistematizarea ei, conştientizarea la un moment dat a acestei informaţii. Şi atunci vom avea şi beneficii, care iarăşi repet, nu vor fi imediate.

Lucrurile se schimbă în timp şi este destul de complicat, practic imposibil prin butonarea unei telecomenzi, spre exemplu, să transformi telespectatorul din unul neconştient în unul conştient şi respectuos faţă de modul sănătos de viaţă. Picătura chinezească este cea care trebuie cumva aplicată şi în cazul dat.”

Europa Liberă: N-am văzut până acum sat care să nu aibă probleme cu salubritatea, cu curăţenia. Cât de eficiente sau educative pot fi mijloacele artistice pentru cei care parcă şi-ar trăi viaţa în mijlocul unei gunoişti?

Igor Cobîleanschi:
„Mijloacele artistice din punctul meu de vedere întotdeauna au fost pata de culoare pentru tot ce se întâmplă în jur. Cum spui sau cum faci un lucru, frumos sau urât, la un moment dat devine foarte particular, dacă sunt înţeles bine. De fapt, expresia cu care se fac nişte lucruri, pozitivă sau ba, înseamnă totodată şi picuşorul acela de artă care este impus unei acţiuni. Artisticul într-o campanie de genul acesta vine să simplifice dacă doriţi şi să facă mai interesantă comunicarea dintre cei care doresc să spună ceva şui cei care doresc să audă ceva.”

Europa Liberă: Se ştie cum arată în R. Moldova o persoană – nu zic bărbat, femeie, pentru că la un moment dat parcă ar dispărea diferenţele - o persoană ajunsă la o vârstă înaintată dar la care în Occident unii fac balet şi alpinism. Să omitem descrierile în fapt de dimineaţă. Când bătrânii de aici vor înceta să mai fie babe şi moşnegi, ci vor fi doamne şi gentlemeni onorabile şi onorabili la o vârstă respectabilă?

Igor Cobîleanschi:
„Lucrurile se transformă lent. Moldova nu are cum să nu se schimbe spre bine. Întrebarea este când se va întâmpla acest lucru – peste 5 sau 10 ani, peste 60 sau 80 de ani. Deci, în mod cert eu sunt optimist şi în mod cert spun că vom prinde, vom apuca, vom trăi şi momente în care pensionarii noştri respectuos vor merge la munte sau mare în vacanţa lor de după o viaţă de muncă şi vor încerca să se bucure din plin de viaţă. Asta se va întâmpla, urmează doar conştient la un moment dat să ne schimbăm toţi, inclusiv şi în modul de viaţă.”

Europa Liberă: Dle Cobîleanschi, vă mulţumim.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG