Linkuri accesibilitate

Statele Unite au suspendat finanțarea Unesco


Delegația americană la dezbaterile de la Unesco

În noiembrie, Statele Unite urmau să verse 60 de milioane de dolari în bugetul organizației.
Imediat după ce UNESCO a anunţat că acordă teritoriilor palestiniene drepturi depline în organizaţie, Statele Unite au suspendat fondurile pentru această instituţie ONU. Motivul fiind că legislaţia americană interzice finanţarea oricărei organizaţii ONU care acordă teritoriile palestiniene drepturi echivalente cu cele acordate unui stat. Mai multe de la Ileana Giurchescu care rezumă relatarea corespondenţilor Europei Libere la Washington.

Statele Unite penalizează Unesco pentru admiterea cererii palestinienilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct


Este vorba de legi din anii ʼ90 ai secolului trecut, care interzic finanţarea oricărei organizaţii internaţionale care acceptă teritoriile palestiniene cu drepturi complete înainte ca între Israel şi palestinieni să fi fost negociat un acord de pace.

Exact la această conjunctură s-a referit şi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat când a anunţat că Statele Unite sunt obligate să suspende orice finanţare pentru UNESCO. În noiembrie, trebuiau să plătească 60 de milioane de dolari. UNESCO este braţul cultural al Naţiunilor Unite și se ocupă de cooperarea în domenii precum moştenirea culturală, ştiinţele sau educaţia.

Ieri la Paris, Palestina a fost admisă ca al 195-lea membru al UNESCO, cu 107 voturi pentru şi 52 de abţineri. Când a fost anunţat rezultatul votului, au izbucnit aplauze.

Alături de Statele Unite, Israel, Germania, Olanda, Republica Cehă şi Suedia au votat împotrivă. La Washington, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de stat a calificat votul drept „regretabil, prematur şi un deserviciu făcut eforturilor de pace în Orientul Mijlociu”.

Pentru ambasadorul Israelului la UNESCO, votul este „o tragedie”, motiv pentru care şi Ierusalimul sistează finanţarea organizaţiei Naţiunilor Unite. Pe o notă mai radicală, ministrul de externe israelian a afirmat că decizia UNESCO poate fi echivalată „cu respingerea eforturilor comunităţii internaţionale de a aduce pacea în Orientul Mijlociu”.

Cum era de aşteptat, autoritatea palestiniană a salutat cu entuziasm votul de la Paris, perceput drept un pas spre o ţintă mult mai ambiţioasă: admiterea Palestinei ca stat în Naţiunile Unite. Un reprezentant al autorităţii palestiniene a vorbit tocmai despre ambiţia Palestiniei de a fi recunoscută treptat, ca stat, pe plan internaţional.

Numai că America a anunţat deja că se va opune prin veto în Consiliul de Securitate ONU admiterii teritoriilor palestiniene ca stat înainte de încheierea unui acord de pace cu Israelul. Pe 11 noiembrie, Consiliul de Securitate va dezbate cererea de recunoaştere, înaintată în septembrie de preşedintele autorităţii palestiniene, Mahmud Abbas.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG