Linkuri accesibilitate

„Sectorul energetic are nevoie de investiţii enorme, iar statul nu şi le poate permite” (V. Lazăr/Economist)


Scandalul în jurul restructurării Spitalului Republican Chișinău (Adevărul).

Adevărul publică un articol despre scandalul provocat de intenţia ministrului sănătăţii de a restructura Spitalului Republican din Chişinău. Autorul afirmă că medicii de la această instituţie s-au împărţit în două tabere – în timp ce unii susţin ordinul ministrului care a decis să-l transforme într-un centru de excelenţă, alţii cred că se încearcă desfiinţarea Centrului de Chirurgie a inimii.

„Se încearcă reducerea importanţei acestui centru pentru a trimite bolnavii la clinica privată Medpark, unde se fac operaţii pe cord”, susţine Anatol Ciubotaru, care conduce Centrul de Chirurgie a inimii. Cum îşi apără decizia ministrul Andrei Usatâi aflaţi citind articolul din Adevărul.

Tot acolo găsiţi şi un articol despre dorinţa Tiraspolului de a avea bănci legalizate. Confruntate cu probleme în realizarea unor tranzacţii financiare internaţionale, autorităţile separatiste au găsit soluţia, scrie Ion Preaşca. „Aşa zisul minister al economiei de la Tiraspol a propus conducerii de la Chişinău legalizarea licenţelor bancare date instituţiilor din regiune, în schimbul licenţelor emise de BNM pentru cele 15 bănci moldoveneşti pe teritoriul transnistrean. BNM nu comentează oferta, iar experţii atenţionează asupra provenienţei dubioase a capitalurilor din întreprinderile transnistrene, mai scrie Ion Preaşca.

Timpul publică tocmai trei comentarii cu privire la situaţia politică. Unul semnat de George Damian face referire la faptul că politicienilor moldoveni le-a cam slăbit elanul legat de integrarea europeană după ce au realizat că aceasta a devenit un proiect de viitor extrem de îndepărtat – 15-20 de ani. Politicienii nu mai vor aderarea la UE, este concluzia autorului. Nimeni nu va avea curajul să-şi asume această poziţie, continuă el, dar faptele trădează gândurile.

Iar din Economist aflăm că Ministerul Economiei optează pentru excluderea CET-urilor, RED-urilor şi Aeroportului Chişinău din lista proprietăţilor statului nepasibile de privatizare. „Sectorul energetic are nevoie de investiţii enorme, iar statul nu şi le poate permite”, îşi explică poziţia ministrul Valeriu Lazăr, citat de Economist.
XS
SM
MD
LG