Linkuri accesibilitate

Din mici picături se face un ocean de... mămăligă


Cu Elena Ciobanu despre Campionatul Gastronomic Internaţional Moldova 2011.





Ediţia a treia a Campionatului Gastronomic Internaţional va începe astăzi la Chişinău. Echipe de culinari şi ospătari din 14 ţări îşi vor încrucişa polonicele, melesteiele şi alte arme de bucătărie într-o dură competiţie. Şi doar mămăliga îi va împăca. Cum? Vom afla inclusiv răspunsul la această întrebare câteva minute mai târziu într-o convorbire cu dna Elena Ciobanu, preşedinta Asociaţiei Culinarilor din Republica Moldova.

Europa Liberă: Campionatul Gastronomic Internaţional Moldova 2011, ediţia a III-a se va deschide oficial la Moldexpo, peste câteva ore, la amiază, şi va dura până la 4 noiembrie. Care este meniul de evenimente, de competiţii la acest campionat?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Elena Ciobanu despre arta culinară, recorduri gastronomice și beneficii internaționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:26 0:00
Link direct


Elena Ciobanu: „Evenimentul gastronomic a început ieri, la ora 13, şi a fost foarte bogat în evenimente deja din primele clipe. Am avut parte de deschiderea de onoarea oaspeţilor înalţi din diferite ţări, nişte maeştri culinari din toată lumea, în frunte cu preşedintele Asociaţiei Mondiale a Bucătarilor Şefi, Gissur Gudmundsson, din Islanda, care sigur că a avut lacrimi în ochi când a văzut în Moldova, o ţară atât de mică şi poate neştiută şi necunoscută, steagul Islandei. Am avut parte ieri de un plov uzbec.

Astăzi expoziţia împreună cu Campionatul gastronomic internaţional începe la ora 10, până la ora 18. Şi iarăşi, în paralel cu campionatul gastronomic, la probe individuale ale profesioniştilor care vor fi demonstrate în direct, adică pot să le vadă toţi doritorii, afară se va mai desfăşura un eveniment foarte spectaculos, va fi un record internaţional stabilit de bucătarii din echipa noastră, a Asociaţiei din Moldova, împreună cu sponsorii din Moldova care participă la stabilirea recordului.”

Europa Liberă: Despre ce fel de record este vorba?

Elena Ciobanu:
„Vorbim despre o bucată tradiţională moldovenească - mămăliguţă cu cârnăciori – care la urmă, la finele zilei, va fi ca şi ieri de fapt distribuită la două case de copii. Ieri, în jur de 400 de porţii s-au dus la casa de copii. Şi restul se servesc toţi spectatorii şi doritorii care vor să guste din bucatele care s-au gătit în văzul tuturor.”

Europa Liberă: Va fi o mămăligă uriaşă, din câte ne dăm seama…

Elena Ciobanu:
„Vor fi 10 mămăliguţe…”

Europa Liberă: A, 10 mămăliguţe?

Elena Ciobanu:
„Deoarece este imposibil. Mămăliga are un secret mic – se pregăteşte în doze mici ca să nu aibă boţuri şi să nu fie crudă.”

Europa Liberă: Iată că şi ziariştii sunt uneori mai puţin exacţi în ceea ce relatează. Era vorba despre o mămăligă uriaşă. Şi tocmai voiam să vă întreb…

Elena Ciobanu:
„Mămăliga va fi uriaşă, deoarece din mici picături se face un ocean…”

Europa Liberă: Înţelegem. Cine va mânui melesteiele şi de fapt, ce melesteie sunt pregătite pentru aşa ceva? Pentru că îmi imaginez că va fi destul de greu să mesteci chiar câteva mămăliguţe, aşa, un pic mai mari decât cele de pe mesele noastre?

Elena Ciobanu:
„Ca să nu deschid parantezele, vă invit pe toţi care ne auziţi – veniţi şi ne vedeţi. Asta o să fie ceva, un show extraordinar. Acesta este ceva molipsitor şi o să mai vreţi, o să ne mai chemaţi să facem…”

Europa Liberă: Faptul că, după cum s-a anunţat, preşedintele Asociaţiei Mondiale a Bucătarilor Şefi, Gissur Gudmundsson, din Islanda, va fi prezent la campionat demonstrează cumva că R. Moldova este un jucător culinar influent pe arena mondială? Este o recunoaştere?

Elena Ciobanu:
„Dumnealui, prin această prezenţă, ne-a dat dovadă să înţelegem că Moldova este plasată pe harta gastronomică a lumii deja. De fapt noi suntem cunoscuţi pe parcursul a cinci ani peste hotare, participând la diferite campionate gastronomice, festivităţi, congrese. Asta este o necesitate a timpului, a profesionalismului, a tuturor ce ţine de bucătărie, gastronomie, culinărie, orice.”

Europa Liberă: Şi din punctul dv. de vedere, moldovenii cum se prezintă în calitate de culinari, ospătari?

Elena Ciobanu:
„Din prima am fost foarte buni. Noi de fapt nici nu ne dăm seama că noi din pelinci suntem bucătari. Deoarece avem tradiţii foarte bogate. A tuturor popoarelor care au fost pe aici – greci, aceiaşi turci, ruşi, ucrainenii mai ales. Dar nou avem al nostru tradiţional – îmbinăm toate ce sunt mai bune, dând un rafinament şi o fineţe deosebite bucatelor noastre. Tuturor le place. Le place şi de aceea şi mai vin.

Primul campionat noi l-am făcut, ştiţi, ca o aventură. Am încercat dacă vom reuşi. Au participat 6 ţări. La al doilea campionat au venit deja 10 ţari, acei 6 de la început, care au mai spus şi la alţii - veniţi şi vedeţi cât sunt ei de tari şi cât de bine ei organizează. Nu mă laud, mă scuzaţi. Anul acesta avem deja ca ţări participante 16 ţări. Sigur că pentru noi este un record şi o recunoaştere a succeselor noastre cu care ne străduim şi noi să arătăm că suntem moldoveni, că avem o ţară cu vinuri… Iată, dl. Gissur Gudmundsson a rămas foarte plăcut surprins de vinerile noastre din Moldova şi a zis că deja, în magazine oriunde se va duce, o să caute vinuri moldoveneşti…”

Europa Liberă: Sperăm să găsească şi în Islanda, unde nu prea am auzit să fie viţă de vie…

Elena Ciobanu:
„Asta ar fi să fie legături guvernamentale, legături de colaborare între afacerişti, pentru că ei vin şi cu scopul de a găsi mediu de afaceri, de a cumpăra, de a vinde. Şi asta este ceea ce aşteptăm şi noi.”

Europa Liberă: Dar ce aşteptaţi de la stat? Şi în general, cât de preocupat şi de eficient este statul ca industria alimentară, culinăria naţională să se dezvolte şi să întrunească cele mai înalte standarde?

Elena Ciobanu:
„Îmi place întrebarea dv. şi chiar vă mulţumesc. Vreau să vă zic că noi din anul 2011 am aderat la asociaţia OACS, asta ar fi în traducere Asociaţia Culinarilor Şefi din toată lumea, mondiali.

Dl. Gissur Gudmundsson din prima m-a întrebat - dar spune-mi te rog, Elena, tu ai susţinerea statului? Deoarece dacă nu este o colaborare între stat şi asociaţiile obşteşti, pentru că noi suntem o asociaţie obştească, dacă nu se implică statul şi nu ajută, atunci iniţiativa aceasta şi toate cheltuielile ne aparţin.

Anul acesta de fapt Ministerul Economiei în frunte cu Octavin Calmâc, care fiind tânăr şi receptiv, a înţeles de la bun început că poate să dea rod acest eveniment. Şi ne-a susţinut. Nu întotdeauna susţinerea financiară este cea mai reuşită susţinere. Puţi să ai şi bani şi să nu ştii ce să faci. Noi, ca cei ingenioşi, şi fără bani, muncim mult şi reuşim…”

Europa Liberă: Dnă Ciobanu, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG