Linkuri accesibilitate

Recesiunea mondială - între simptome și tratament


Un interviu cu economistul peruvian Hernando De Soto.

Peruvianul Hernando de Soto, considerat unul din economiștii de frunte ai lumii, are reputația unui inovator care poate contribui la reinventarea economiei globale. Are sprijin și este prețuit de influente forțe occidentale, de la stânga la dreapta spectrului politic. In ajunul summitului G20 de la Cannes, corespondentul serviciului balcanic al Europei Libere, Dragan Stavljanin a discutat cu De Soto despre recesiunea economică din Occident, căile de ieșire din criză, rolul economiilor emergente din Asia și America Latină. Alexandru Eftode prezintă în rezumat interviul și protagonistul.

În țara sa natală, Peru, Hernando De Soto a muncit pentru ridicarea nivelului de trai al concetățenilor. I-a ajutat să obțină drepturi de proprietar în lipsa cărora vede una din sursele principale ale sărăciei. Peru a ajuns să aibă creștere economică de 10 la sută anual.

În interviul cu Dragan Stavljanin, De Soto spune între altele că economiile
Hernando de Soto, președintele Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD
Hernando de Soto, președintele Institutului pentru Libertate și Democrație (ILD
emergente din America Latină sau Asia – China în primul rând – chiar dacă sunt în creștere astăzi, vor avea de suferit, inevitabil, dacă Occidentul, principala lor piață, nu-și revine din recesiune.

De Soto, care cunoaște din experiența propriei țări cum funcționează aceste economii emergente, recomandă cumpătare celor care își pun în ele speranțe prea mari: „Fără îndoială, piețele emergente sunt astăzi mai puternice decât erau cu 20 de ani în urmă și cresc cu o viteză la care Occidentul nici nu poate visa. Numai că, după felul cum s-au integrat în economia globală – nu au cum să scape de criză. Măcar pentru faptul că multe produse fabricate de chinezi, de indieni de țările Americii Latine sunt cumpărate tot de Occident.

Mulți se încred prea tare în aceste economii, care nu-s lipsite de probleme. Una din problemele cu China, de exemplu, este că nu știm cât de veridice sunt cifrele pe care ni le spun chinezii despre starea economiei lor. Cele mai multe dintre aceste piețe emergente nu au ajuns chiar așa de avansate precum își închipuie Occidentul. Aceasta nu se întâmplă peste noapte”.

De Soto crede că recesiunea de astăzi este una neobișnuită, nu seamănă cu altele din trecut. Ceea ce o deosebește este anume lipsa de informație veridică într-o economie de piață bazată pe informație veridică. De fapt, de aici a și început totul. În zona euro, principala îngrijorare astăzi, criza a început când Grecia a recunoscut că a mințit în statistici Uniunea Europeană despre robustețea economiei elene.

Dar mai întâi, balonul s-a spart în Statele Unite unde băncile au dat împrumuturi ipotecare riscante, fără a verifica dacă beneficiarii pot întoarce banii și încrezându-se în scheme sofisticate de asigurare. Acum băncile dau împrumuturi puține, iar economia se zbate într-un cerc vicios.

„Când creditele se împuținează, așa cum se întâmplă astăzi în Occident, scad investițiile, care înseamnă în lanț scăderea producției, creșterea șomajului, micșorarea puterii de cumpărare, pierderea încrederii” - spune De Soto.

Iar toate soluțiile care dau roade de obicei într-o criză clasică nu au funcționat: „În toate crizele prin care a trecut Occidentul până acum soluția a fost în cerere și ofertă.”

Mai întâi, capitaliștii hoitari cum îi numește De Soto scanează peisajul de sus, văd firmele muribunde și le cumpără pe nimic, folosind stropul de viață rămas în ele, le revigorează, corectând greșelile vechi.

„Apoi, intervin cu măsuri guvernele așa cum face acum Uniunea Europeană – îi salvează pe cei de salvat, reduc ratele bancare la împrumuturi… Dar au trecut patru ani din 2007 și nici una din soluțiile obișnuite nu a mers. Pur și simplu pentru că nimeni nu acordă împrumuturi și nu le acordă pentru că nimeni nu știe cine a rămas lefter, cine este în pericol și unde se află oportunitățile reale”.

Măsurile de austeritate din Grecia fac parte din aceeași rețetă, spune Hernando De Soto: „Toate măsurile de până acum luptă cu simptomele, nu cu boala. Iar boala constă în faptul că nimeni nu investește în țări precum Grecia pentru că nimeni nu are cunoștințe despre ceea ce se întâmplă acolo cu adevărat”.

„De ce sunt ținute aceste cunoștințe ascunse?”, se întreabă De Soto. „Legile occidentale garantează liberul acces la informație. Datorită cunoașterii au fost răsturnați regi, s-a prăbușit comunismul. Nouă ni se refuză astăzi accesul pentru că politicienilor le este frică. Cu informații accesibile ar deveni clar în câteva zile care bănci nu-și pot plăti datoriile. Iar apoi lumea ar începe să fugă de bănci”.

Colapsul este inevitabil, crede De Soto. Întrebarea este cât
Nu-i posibil să micșorezi veniturile și bunăstarea a milioane de oameni în toată lumea fără să te confrunți cu o împotrivire severă.

de dureroasă va fi aterizarea. Un semn pentru ceea ce poate urma este, după el, mișcarea de protest „Ocupați Wall Street” din Statele Unite: „Ne putem aștepta la tulburări politice. Nu-i posibil, în ruptul capului, să micșorezi veniturile și bunăstarea a milioane de oameni în toată lumea fără să te confrunți cu o împotrivire severă.

Desigur, vom trece prin transformări politice foarte mari, va trebui să facem corecții dureroase ca să ne trezim la realitate. Dar vom avea nevoie de lideri foarte puternici ca să ne spună în sfârșit adevărul – acela că Occidentul este falit. Sunt convins că degeaba ne autoamăgim cu faptul că vom putea supraviețui în sistemul de astăzi cu ajustări ușoare și câteva pachete de salvgardare”, a spus economistul peruvian, Hernando De Soto în interviul cu Dragan Stavljanin, corespondentul serviciului balcanic al Europei Libere.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG