Linkuri accesibilitate

România ar putea să dubleze sau chiar să tripleze numarul burselor pentru tinerii din Valea Timocului


“Timocul este pentru România o prioritate.”Aşa cum România a putut sa dea 5000 de locuri în şcolile româneşti pentru tinerii din Republica Moldova, la fel ar putea să dubleze sau chiar să tripleze numarul burselor pentru tinerii din Valea Timocului, o regiune aflata in sudul Dunarii, unde traiesc circa o suta de mii de romani, dupa datele Ambasadei Romane de la Belgrad sau chiar peste trei sute de mii, dupa socoteala liderilor romani din Timoc.

Preşedintele român Traian Basescu s-a întîlnit miercuri cu românii de pe Valea Timocului la Negotin pentru a le spune ca a primit asigurari de la presedintele sirb Boris Tadici, cu care s-a întâlnit marţi, că situatia lor se va schimba. Cea mai mare probleam a comunitatii romanilor din Timoc este ca ei nu sint recunoscuti ca minoritate de guvernul sirb si deci nu au nici un fel de drepturi culturale. Nerecunoasterea romanilor de pe Valea Timocului are legatura insa si cu faptul ca multi vorbitori de limba romana se declara vlahi, desi pe de alta parte exista si vlahi nevorbitori de limba romana. Oricum Traian Basescu le-a spus romanilor din Timoc ca lucrurile se vor schimba “dar nu peste noapte”, fiindca si Romaniei i-a luat zece ani pina a inteles ce important este sa le ofere propriilor minoritati drepturile necesare. “Timocul este pentru Romania o prioritate” a declarat presedintele Basescu explicind ca romanii de aici trebuie sa-si poata pastra limba, cultura si credinta.

Preşedintele român a dat chiar un avertisment Serbiei atunci când a amintit că România şi-a dovedit prietenia inclusiv atunci cind nu a recunoscut noul stat Kosovo, care si-a declarat independenta in 2008, asumindu-si un punct de vedere diferit fata de principalii sai aliati. “Serbia nu poate nici macar in gind sa spuna ca Romania nu i-ar fi un partener loial” a subliniat Traian Basescu, precizind ca “acestei loialitati”, Serbia ar trebui sa-i răspundă cu “respect fata de romanii din Valea Timocului”
XS
SM
MD
LG