Linkuri accesibilitate

Se apropie de sfârşit lungul drum al alegerii şefului statului?


Mai sunt doar 16 zile până la un răspuns.După mai bine de două săptămâni de schimburi dure de replici , acuze reciproce şi mişcări tactice împotriva partenerilor de guvernare, liderii Alianţei pentru Integrare Europeană se întâlnesc miercuri seară pentru a vedea dacă mai există o strategie comună. Relatează Valentina Ursu.Destinul coaliţiei de guvernare depinde de alegerea şefului statului. De această părere sunt cei trei lideri ai fracţiunilor parlamentare, partide care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană.

Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, a declarat pentru Europa Liberă că „principalul subiect la ordinea de zi este alegerea preşedintelui, care va scoate în vileag voinţa politică comună”. Dacă se depăşeşte acest examen, atunci Alianţa are toate şansele să guverneze mai departe, crede liberal-democratul Valeriu Streleţ.

De aceeaşi părere este şi Ion Hadârcă, liderul fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal, care a sugerat că soarta Alianţei depinde, într-o oarecare măsură de alegerea şefului statului. "Nu credeam că acesta va fi subiectul cheie. Alianţa pentru Integrare Europeană a arătat minuni în ultima vreme şi poate să arate şi în viitor.” Partidul Liberal doreşte să păstreze aceasta formula şi să demonstreze capacităţile ei de a exista, a precizat liberalul Ion Hadârcă.

Preşedintele fracţiunii democrate Dumitru Diacov spune că trebuie create condiții ca să se ajungă la compromisul necesar în cadrul Legislativului. El a declarat Europei Libere că până nu există certitudinea că sunt 61 de voturi nu vor exista mulţi entuziaşti care să defileze în postura de candidaţi la şefia statului. Despre Alianţa pentru Integrare Europeană democratul Dumitru Diacov spune ca odată ce există Guvernul, există şi Alianţa.

În acelaşi timp, speakerul Marian Lupu afirmă că soarta Alianţei este în mâinile componentelor ei şi că puterea ei este în identificarea soluţiilor pentru depăşirea crizei politice şi promovarea lor. Marian Lupu crede încă în scenariul când se alege şeful statului şi ţara evită alegerile anticipate. Nu este exclus, în opinia domnului Lupu, că în cadrul şedinţei de azi a consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană să se decidă asupra unei alte candidaturi pentru funcţia supremă în stat. Marian Lupu, aşa cum a declarat, este gata sa se retragă daca cei trei lideri convin, de comun acord asupra identificării unei alte candidaturi pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

La ultima şedinţă a Consiliului Alianţei, liderii coaliţiei au decis să cheme opoziţia la dialog. Comuniştii au declarat că sunt gata pentru orice discuţii, însă doar cu fiecare fracţiune parlamentară în parte. Dialogul între putere şi opoziţie aşa şi nu a demarat.

Prima încercare a Parlamentului de a alege şeful statului va avea loc la 18 noiembrie.

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG