Linkuri accesibilitate

G20 la Cannes - agendă şi probleme


Discuţiile premergătoare reuniunii de la Cannes au scos deja la iveală o serie de tensiuni şi controverse mai ales între marile economii.


Summitul G20 de la Cannes, din Franţa, va fi desigur dominat de problema Greciei, a crizei din zona euro. Dar agenda discuţiilor, la care sunt reunite principalele economii ale lumii şi principalele economii emergente, este mult mai largă. Ileana Giurchescu cu mai multe informaţii:


G20 la Cannes - agendă şi probleme
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct



Recesiunea globală este în primul rând tema şi preocuparea reuniunii G20, o recesiune - cum spunea un renumit economist peruvian Europei Libere – atipică, o criză care cere şi soluţii neortodoxe.

Din păcate, remarcă analistul financiar Kemar Dervis, reuniunea de la Cannes are ceva din dramatismul primelor întruniri G20 din 2008 şi 2009, când economia mondială tocmai încerca să depăşească criza provocată de falimentele bancare din America.

Săptămânile şi zilele premergătoare celor două zile de discuţii de la Cannes au scos deja la iveală o serie de tensiuni şi controverse mai ales între marile economii, cum este cea americană, aflate în recesiuni şi economiile emergente, ca cea a Chinei.

Statele Unite fac presiuni ca Beijingul să evalueze moneda naţională, pe care o ţine, artificial, la un nivel scăzut pentru a sprijini exporturile. Şi anul acesta, China este din nou campionul mondial al exporturilor.

În replică, liderii Chinei au cerut Statelor Unite dar şi Europei să ia măsuri mai hotărâte pentru a ieşi din crizele economice în care se află, crize care influenţează situaţia globală. Un fel de a spune, că trebuie să facă ordine acasă înainte de a da lecţii partenerilor externi.

Când vine vorba de agenda Statelor Unite, până acum forţa dominantă a reuniunilor G20, aceasta este mai degrabă una europeană. Criza zonei euro, crede administraţia americană, încetineşte refacerea economiei americane. Iar ultimele prognoze ale Rezervelor Federale, echivalentul unei bănci centrale, arată că economia americană se reface mult mai lent decât aşteptat: anul acesta, creşterea economică va fi de mai puţin de 2 la sută, rata şomajului, aflată la 9,1 la sută ar putea să scadă puţin sub 9.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că Europa trebuie să acţioneze acum mai unită pentru a rezolva criza elenă.

Între timp, premierul grec Papandreou a avansat referendumul asupra celui de al doilea program de sprijin financiar. Sub presiunea Germaniei şi Franţei, care au declarat că acest vot nu poate fi despre programul de sprijin, ci numai despre rămânerea sau nu a Greciei în zona euro. Cancelara Merkel a precizat că scopul întregului pachet financiar nu este numai de a salva Grecia de la faliment. Este în primul rând gândit să stabilizeze zona euro. Cu sau fără Grecia, a mai declarat fără menajamente d-na Merkel la Cannes, în ajunul reuniunii G20.

Revenind la agenda summitului: taxa pe tranzacţii financiare, dorită de multe ţări europene va fi discutată la fel ca posibilitatea de a reglementa activitatea băncilor. Ideea este de a despărţi activitatea speculativă a băncilor de cea comercială, tradiţională. Iar Statele Unite vor insista asupra necesităţii ca şi în perioadă de criză, pe termen scurt cel puţin, să fie relansat consumul. Subiecte desigur cu greutate dar controversate aşa că sunt puţine şanse de a se ajunge la un compromis.

Iar criza zonei euro va continua să domine cele două zile de discuţii de la Cannes.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG