Linkuri accesibilitate

Bulgaria - „Nu doresc să devenim o a doua Grecie...”


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov

Pe fundalul crizei elene guvernul Borisov a introdus în Parlament un buget „postelectoral” din care lipsesc majorările promise de pensii și salarii.



Nu întâmplător proiectul de buget a fost introdus în Parlament după cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale și locale. A devenit clar că nu mai sunt bani pentru majorarea promisă a pensiilor și a salariului minim. Și tocmai aceasta promisiune a înclinat, se pare, balanța în favoarea partidului de guvernământ GHERB. Vor fi majorate, nu se știe cu cât, numai pensiile de pînă la 100 de euro. Patronatul s-a declarat împotrivă majorării salariului minim pînă la echivalentul a 145 de euro.

„Trebuie să facem mai mult cu bani mai puțin”, a explicat situația Borisov. Guvernul contează în primul rând pe o absorbție de câteva ori mai mare a fondurilor europene.

Cu 25 de milioane de euro mai mult va primi învățământul. Vor fi majorate într-un mod simbolic, cu 5 milioane de euro, fondurile pentru sănătate. Statul va asigura 250 de milioane de euro pentru cofinanțarea unor proiecte europene realizate de primării.

Deficitul bugetar trebuie să fie redus la 1,3% din PIB. În acest mod va exista un fond de garanție în valoare de 1,7% din PIB pentru a se reacționa la o eventuală extinderea crizei elene.

Rezerva fiscală va fi menținută la actualul nivel de 2,3 miliarde euro - tot în scopul de a avea o garanție mai mare pentru stabilitatea sistemului financiar.

Nu vor fi majorate taxele care sunt printre cele mai mici în Uniunea europeană. TVA-ul pentru turism va scădea de la 20 la 9%.

Creșterea economică în acest an va fi sub 2% dar exportul – cu 3,5 miliarde euro mai mare decăt în 2010.

„Nu doresc să devenim o a două Grecie, a spus Borisov. Nu datoria lor a fost redusă ci numai o parte din dobânzile foarte mari. Spre deosebire de grecii, pe noi nu ne va ajuta nimeni dacă vom ajunge în situația lor”, a avertizat primul ministru.
XS
SM
MD
LG