Linkuri accesibilitate

Cazul Viktor Bout


Viktor Bout escortat de agenții americani după arestare în 2010

Procurorii americani au expus un caz extrem de solid împotriva traficantului de arme.

Un juriu din New York l-a gasit vinovat pe traficantul de arme rus, Viktor Bout. Detalii de la corespondentul Europei Libere in Statele Unite, Valeriu Sela.

Bout a fost gasit vinovat ca a vindut armament sofisticat unor pretinsi traficanti columbieni, care sustineau ca intentioneaza sa omoare americani. Verdictul survine dupa o operatiune sub acoperire a Agentiei americane pentru Combaterea Drogurilor, operatiune care a luat cinci ani si s-a desfasurat pe mai multe continente.

Agentii l-au atras pe Bout din Rusia in Tailanda. El a fost arestat atunci cind incerca sa incheie o tranzactie cu agenti federali sub acoperire. Viktor Bout a fost trimis la New York in 2010, dupa o disputa cu privire la extradarea sa, care a accentuat tensiunile ruso-americane.

El a fost gasit vinovat de conspiratie vizind uciderea unor americani, conspiratie vizind uciderea unor oficialitati si functionari guvernamentali, conspiratie vizind obtinerea de armament si conspiratie vizind oferirea de sprijin material unei organizatii teroriste.

Sentinta va fi pronuntata la 8 februarie. Avocatii lui Bout sustin ca acesta e acuzat pe nedrept si vor contesta verdictul. In 2006 si 2007, agentia americana a platit doi informatori sa initieze achizitionarea a 100 de proiectile sol-aer, 20 de mii de pusti automate AK-47, 20 de mii de grenade, 350 de pusti cu luneta, cinci tone de exploziv C-4 si 10 milioane de serii de munitie - toate acestea pentru Fortele Armate Revolutionare din Columbia.

Andrew Smulian, un colaborator apropiat al lui Bout a fost convins sa fie intermediar. Dupa arestarea sa si a lui Bout, Smulian a decis sa-i ajute pe procurori, pentru a primi o pedeapsa mai redusa. Rusia a insistat ca Statele Unite sint pe urmele lui Bout din ratiuni politice si ca acesta e nevinovat.

Vice-consulul rus la New York, Alexander Otchaynov s-a plins dupa verdict de conditiile de detentie ale lui Bout, refuzind sa comenteze insa hotarirea tribunalului. Bout, care a fost consilier militar sovietic in Africa a parasit armata dupa destramarea Uniunii Sovietice si a dezvoltat o prospera afacere de avioane de marfa cu care a transportat arme in Angola, Liberia si alte zone de conflict.

Ulterior el si-a extins operatiunile in America Latina, Orientul Mijlociu si Asia. Experta Kathi Austin a spus ca procurorii au prezentat un caz extrem de puternic impotriva traficantului, exprimindu-si insa dezamagirea ca a fost nevoie de o operatiune sub acoperire pentru a-l prinde le Bout, cind faradelegile acestuia erau cunoscute de-acum de 15 ani.
XS
SM
MD
LG