Linkuri accesibilitate

Dodon, Greceanîi, Abramciuc, o demisie strategică


Zinaida Greceanîi
Igor Dodon, Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc au părăsit astăzi grupul parlamentar al comuniștilor cu intenția să participe în două săptămâni la alegerea unui șef al statului apartinic. Dintre ei, descrierea i s-ar potrivi Zinaidei Greceanîi. Liderii de la guvernare au spus, unii cu optimism, alții mai rezervați, că așteaptă să vadă ce doresc comuniștii dizidenți în schimbul voturilor lipsă pentru alegerea președintelui. Iar liderul comunist, Vladimir Voronin a spus că cei trei sunt lipsiți de demnitate. Relatează Liliana Barbăroșie.

Dodon, Greceanîi, Abramciuc, o demisie strategică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link directDeşi în urmă cu două zile a încercat să se impună ca un fruntaş al PCRM gata sa aplice un program de modernizare a formaţiunii, astăzi Igor Dodon (flancat de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc) a sacrificat apartenenţa la PCRM, ca să salveze, probabil, Moldova de dezastrul anticipatelor. Ce-i drept, în opinia noastră, angajîndu-se să nu vorbească de rău partidul abandonat: „PCRM s-a încăpăţânat să genereze alegeri anticipate. Astăzi părăsim fracţiunea PCRM. Scopul nostru este evitarea alegerilor, alegerea şefului statului, reformatarea guvernării şi stabilitatea politică şi social,” a declarat Igor Dodon.

Împreună cu fosta sa şefă de la guvern Zinaida Grecianîi şi cu colega de fracţiune Veronica Abramciuc, Dodon va licita, cum se exprimă analiştii, trei voturi pentru alegerea preşedintelui, în schimbul a două condiţii de principiu: viitorul şef de stat să fie unul apolitic, iar guvernarea în ansamblu să fie reconfigurată: a spus fostul comunist, adresându-se celor din alianţa de guvernare. A continuat: „Noi ne-am asumat riscurile pentru a crea această oportunitate. Voi vă asumaţi responsabilitate pentru ce va urma - alegerea preşedintelui, sau criză, haos şi anticipate. Preşedintele trebuie să fie apolitic.”

În alegerile locale din iunie, Igor Dodon era cât pe ce să devină primar al capitalei, şi, dacă nu pierdea la mustaţă în faţa liberalului Dorin Chirtoacă, ar fi fost primul comunist ales în fruntea Chişinăului. După constarea înfrângerii, Dodon a declarat că ar fi fost sabotat din interiorul partidului său, iar ulterior a sugerat tot mai des că nu se simte confortabil în partidul nereformat al lui Vladimir Voronin. În ciuda unui rating în creştere al lui Dodon, Voronin a lăsat mereu impresia că îl ţine la distanţă: „Dodon este în politică mai verde ca tot partidul lui Filat”.

Anunţul de astăzi al lui Dodon l-a surprins pe Voronin în Parlament şi l-a supărat, se pare într-atât, încât acesta a plecat subit de la şedinţă. Nu înainte de a califica drept „nedemn” pasul celor trei.

Iată cum au reacţionat alţi comunişti.

Eduard Muşuc: „La noi în partid cel mai mult au fost provate aceste două persoane - Igor Dodon şi Zinaida Grecianîi. Eu consider că sunt oameni fără soveste. Cum poţi să ieşi din partid a doua zi după ce propui un plan de modernizare?”

Grigore Petrenco: „Am un sentiment de deja vu. Aceleaşi scenarii pentru a justifica aceeaşi trădare. Eu cred că soarta tuturor trădătorilor e una şi aceeaşi - o să dispară de pe scena politică foarte repede.”

Iurii Muntean: „E regretabil, dar trebuie să fim calmi. Vom analiza consecinţele şi vom vedea.”

Igor Dodon a fost primit oficial în PCRM la 22 aprilie 2010. În guvernul Grecianîi, el a ocupat funcţia de ministru al economiei.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG