Linkuri accesibilitate

Foști securiști, acum ambasadori bulgari, vor fi chemați acasă


Rosen Plevneliev
Rosen Plevneliev

Ministrul de externe Nikolai Mladenov: În 2012 în ambasadele bulgare nu vor mai lucra foști agenți ai securității.



Noul președinte al Bulgariei, Rosen Plevneliev, a anunțat că în prima zi după preluarea înaltului post, la începutul anului viitor, va decreta rechemarea în țară a ambasadorilor care au fost agenți agenți ai securității coministe. El a adăugat că Bulgaria nu mai poate fi reprezentată în străinătate de persoane care nu inspiră încredere.

Poziția sa categorică diferă în parte de cea a primului ministru Boiko Borisov. În ajunul alegerilor prezidențiale Borisov a declarat că împarte în două categorii distincte foștii securiștii – turnători și cei care au lucrat pentru țară.

La începutul anului partidul GHERB a cerut rechemarea ambasadorilor securiști dar i-a menținut pe cei care ocupă înalte posturi în administrația națională – prefecți, șefi de departamente în ministere etc.

Președintele socialist Gheorghi Părvanov a refuzat să semneze decretele pentru rechemarea diplomaților-securiști. Parlamentul însă a respins veto-ul său asupră Legii Serviciului Diplomatic, prin care se interzice numirea unor agenți ai securității comuniste în cele mai înalte posturi din ambasade.

4 ambasadori agenți ai securității, care au lucrat în administrația prezidențială, au depus plângeri la Curtea administrativă de apel împotrivă ministrului de externe care a ordonat revenirea lor în țară fără un decret prezidențial.

Este așteptată și decizia Curții constituționale sesizată de grupul parlamentar socialist pentru – citez - caracterul lustrativ al legii serviciului diplomatic.

Poziția noului președinte coincide cu cea a ministrului de externe Nikolai Mladenov care a declarat că în 2012 în ambasadele bulgare nu vor mai lucra foști agenți ai securității.

Plevneliev a mai spus că proiectele energetice cu Rusia „Southstream”, centrala atomoelectrică „Belene” și conducta de petrol Burgas-Alexandroupolis vor fi realizate cu condiția că vor contribui la independența energetică a țării în cadrul strategiei de liberalizare a piețelor europene energetice.
XS
SM
MD
LG