Linkuri accesibilitate

Dacă vrea să nu repete tragedia grecească...


... România ar trebui să împrumute bani doar pentru investiții.România se așteaptă la o ușoară creștere economică anul viitor, până la 2 la sută, și își planifică un deficit bugetar la fel de redus ca să poată conta, la nevoie, pe sprijinul preventiv al Fondului Monetar Internațional. Numai că anul viitor guvernul poate fi tentat să cheltuiască mai mult. De la București, relatează Sabina Fati.

România: bugetul pe 2012
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct


Preşedintele Basescu i-a cerut guvernului Boc prudență maximă în privinta cheltuielilor de anul viitor, cind in Romania sint prevazute atit alegeri locale, cit si parlamentare. „Demagogia politica nu are ce cauta in guvernarea din 2012”, le-a spus Traian Băsescu politicienilor din arcul de guvernamint, care se lauda saptaminal ca anul viitor vor putea creste pensiile si salariile. „Ar fi păcat ca pentru niste voturi, sa fie batjocorit efortul urias pe care l-au facut romanii in 2010 si in 2011”, a atras atentia Traian Basescu, stiind ca tendinta oricarui guvern in prag de alegeri este de a cheltui oricit pentru a ramine la putere.

Seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, Jeffrey Franks le-a spus, pe de alta parte, oficialilor romani ca actualul context economic international este unul „de furtuna”, dar ca Romania este mai bine pregatita decit in urma cu doi ani. Totusi guvernul roman a imprumutat deja in acest an peste 15 miliarde de euro, la dobinda pietei internationale, dupa ce in 2009 si 2010 a primit 20 de miliarde de la troica formata din Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

Imprumuturile au fost cheltuite in mare parte, daca nu chiar total pentru plata lefurilor bugetarilor si pentru pensii. De aceea multi analisti economici considera ca daca vrea sa nu repete tragedia greceasca, Romania ar trebui sa imprumute bani doar pentru investitii. Altfel spus daca va continua sa se indatoreze doar pentru a plati salarii si pensii, Romania va intra la rindul ei in incapacitate de plata, numai ca cei care vor sari sa o salveze vor fi mai putini si nu atit de motivati ca in cazul Greciei.

Pentru a mari resursele bugetare, Fondul Monetar International i-a sugerat Romaniei sa privatizeze cit mai multe pachete de actiuni de la principalele intreprinderi energetice, atit de la cele rentabile, cit mai cu seama de la cele nerentabile. Este pentru prima data, insa, cind se pare ca guvernul i-a informat pe reprezentantii FMI ca nu va scoate la vinzare pachetele majoritare de actiuni la companiile viabile si in nici un caz de la distributiile companiei Electrica si de la viitorul complex hidroenergetic Oltenia. Argumentul dat de oficialii romani este ca pretul pietei este prea mic, iar o astfel de tranzactie ar fi nerentabila pentru statul roman. In schimb Ministerul Economiei a anuntat ca va urgenta procesul de vinzare a pachetelor minoritare pentru cel putin sapte companii de stat, inclusiv pentru Romgaz si pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda.

O delegatie formata din reprezentanti ai FMI, ai Comisei Europene si ai Bancii Mondiale se afla in Romania pina luni pentru a treia evaluare a acordului de tip preventiv prin care expertii acestei Troici monitorizeaza starea economiei autohtone.
XS
SM
MD
LG