Linkuri accesibilitate

Griji de toamnă la Sadova


„Dacă o fi conducerea cum trebuie, apoi ar trăi şi omul la ţară ca oamenii. Un preşedinte ca lumea şi un parlament ca lumea, iată ce trebuieşte.”



La sate, lucrările agricole de toamnă au ajuns pe ultima sută de metri. Pentru că zilele acestea vremea este favorabilă, sătenii profită din plin ca să dea vinul scurs în butoaie la rece, să pună grîul în hambare, iar nutreţul pentru animale la adăpost. O bună parte muncesc şi duminica - s-a convins Diana Răileanu mergînd la Sadova, un sat de prin părţile Călăraşului.

Pe vecinii Ion şi Petrea din Sadova i-am întâlnit în cîmp, unde se întreceau la adunat ciocleje pentru vite:

„E sfînta duminică, dar tot lucrăm. Ne gătim de iarnă”

„Servim cîte un pahar de vin şi la muncă din nou. E greu, iaca ne chinuim cu un ciocan, cu o capră, cu un cal ca să legăm capăt cu capăt.”

Europa Liberă: Dar ce griji au oamenii la sate?

„Ooohoho, dacă nu mai au ei griji! De arat, de semănat, una-alta.”

„Salarii nu-s, nu avem locuri de lucru.”

„Cît e un euro, atît e şi solearca. Oamenii sunt descurajaţi cu totul. Ca cînd deamu te gîndeşti, să laşi totul la naiba un an de zile şi să te duci undeva să faci ceva, trebuie capişi.”

Sadovenii Ion şi Petrea nu au fost singurii care mi-au spus că şi-ar lua lumea în cap. Şi Vladimir, un tînăr de 21 de ani pe care l-am găsit greblînd frunze în ogradă, zice că ar lăsa casa părintească şi ar pleca în căutarea unei vieţi mai bune peste hotare:

„Ştiţi cum e, acum greu care îşi găsesc de lucru.”

Europa Liberă: Şi dacă aţi putea, aţi pleca peste hotare?

„De ce nu? Dacă găseşti în altă parte, te duci, din pricina că nu-i de lucru, nu au ce face aici tinerii.”

Europa Liberă: Cît i-ar trebui unui tînăr ca să rămână în sat. Cîţi bani?

„Vreo 3 mii de lei. Cam ajunge, aşa socot.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, cît au tinerii în ziua de azi?

„Dapoi cît, acum salariu mediu e de 500 de lei, nu mai mult”

Europa Liberă: Şi pe ce ajung aceşti bani?

„Ca să exişti.”

Europa Liberă: Poate spera un tînăr să se căsătorească azi sau să întemeieze o familie?

„Nu, numai care au posibilitatea să plece peste hotare, pot să îşi mai permită ceva, dar aşa, nu.”

L-am lăsat pe Vladimir să-şi continue lucrul şi m-am îndreptat spre ograda în care am zărit stăpânii adunînd nutreţ pentru animale. Valeriu şi Ana mi-au spus că s-au apucat de muncă cu noaptea-n cap:

„Foarte greu arată o zi de lucru faţă de a unui om de la oraş. De dimineaţă te trezeşti la şapte şi poate să fie noapte să nu te mai culci şi lucru nu îl mai muntui. Noi cu lucru de la pământ ne hrănim. Dacă nu am lucra pământul, nu ştiu ce am face, din ce am trăi. Plătim aratul, plătim lucratu, plătim semănatul şi cînd ajungem toamna mai nimic nu strîngem.”

„Noi să avem de lucru, ce am ieşi şi duminica. Am ieşi 5 zile pe săptămână la lucru şi vsio, omul în rest trebuie să se mai hodinească, nu?”

Europa Liberă: În sat, greu oamenii îşi găsesc de lucru?

„De totu, nu aşa. Ce muncim pe la pământ, cu aceea ne hrănim.”

Inevitabil, discuţia mea cu Valeriu şi Ana a deviat spre politică:

„Dacă o fi conducerea cum trebuie, apoi ar trăi şi omul la ţară ca oamenii. Un preşedinte ca lumea şi un parlament ca lumea, iată ce trebuieşte.”

Europa Liberă: Pe oamenii de la sate îi afectează neînţelegerile din parlament?

„Pe toţi îi doare capul pentru aşa ceva, pentru că vede că-i criză de toate celea.”

„Numai ne numim europeni, dar trăim ca la moldoveni, cu sărăcie şi promisiuni, dar nimic nu se face în ţară. Asta tare mult ne doare, şi nu pe noi dar absolut pe toată Moldova. Şi moşnegii săracii foarte greu trăiesc şi plâng că nu le ajunge pensia pe care ne-o dat-o statul. Lor le pare că ne dau mult, nu ne dau mult. Eu, de pildă, sunt invalidă de gradul trei şi primesc 450 de lei. Aş întreba guvernanţii, cum ar putea ei să trăiască cu aşa o pensie mizerabilă, care mie nici de leacuri nu îmi ajunge?”

Aşa sau altfel, i-am lăsat pe sătenii din Sadova să-şi vadă în continuare de lucru, pentru că vorba vine „cine nu munceşte n-are”. Or ţăranii ştiu cel mai bine că dacă nu îşi vor purta ei de grijă, nimeni nu o va face...
Previous Next

XS
SM
MD
LG