Linkuri accesibilitate

Vântu şi Luca reţinuţi pentru spălare de bani


Sorin Ovidiu Vântu

În dosarul falimentării Petrom Service a fost reţinut şi afaceristul moldovean Octavian Ţurcan.


Omul de afaceri Octavian Turcan a fost reţinut în dosarul privind delapidarea Petrom Service. Parchetul general susţine că falimentarea controlată a societăţii Petrom Service a adus prejudicii de peste 83 de milioane de euro. Au fost afectaţi peste 70 de mii de membri ai Asociaţiei salariaţilor. În acelaşi dosar au fost deja reţinuţi, pentru 24 de ore, Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Afaceristul moldovean Octavian Turcan a fost scos din sediul Parchetului General din Romania purtind catuse la miini, dupa ce a fost retinut alaturi de Sorin Ovidiu Vintu, fostul patron al televiziunilor Realitatea, cu sediul la Bucuresti, si Publika, de la Chisinau. Principalele acuzatii retinute de procurorii romani sint delapidare si spalare de bani, cu un prejudiciu estimat deocamdata la 83 de milioane de euro. O parte din acesti bani au fost, se pare, spalati prin contruile Realitatii TV.

Octavian Turcan si Sorin Ovidiu Vintu ramin deocamdata in stare de arest preventiv in dosarul referitor la delapidarea Petrom Service, o firma organizata de liderul sindical al lucratorilor din Petrom, Liviu Luca, la rândul lui arestat temporar. Petrom Service a avut multa vreme in portofoliu toate reparatiile celei mai mari companii petroliere din Romania, fiindcă toate utilajele necesare acestor ajustari tehnice fusesera trecute, inca din perioada in care Petrom era o companie de stat, in patrimoniul Petrom Service. Ani de zile cele mai multe reclame rulate de Realitatea TV, erau ale Petrom Service, care de fapt, nu avea nevoie de nici un fel de publicitate, fiind singurul jucator de pe piata. Acesta nu a fost insa principalul motor prin care sume mari de bani puteau fi transferate de la o societate profitabila la una aflata mereu in pierdere. In plus pe linga aceste transferuri, o parte din bani intrau direct in portofelele celor trei protagonisti: Sorin Ovidiu Vintu si oamenii sai de incredere, Liviu Luca si Octavian Turcan.

Procurorii romani au ajuns la concluzia ca firma Petrom Service a fost falimentata controlat prejudiciindu-i pe cei 72 de mii de membri ai Asociatiei Salariatilor Petrom, care erau actionari minoritari. Probatoriul mai scoate la iveala ca acest faliment a produs inndirect pagube la bugetul de stat al Romaniei de aproape 100 de milioane de euro. Anchetatorii au stabilit ca au fost transferate sume mari de bani din patrimoniul Petrom Service pentru cumpararea unor actiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori. Operatiunile au fost derulate prin mai multe companii inregistrate in paradisuri fiscale sau prin societati din Romania, in special prin Realitatea Media, pe unde au trecut cel putin 14 milioane de euro.
XS
SM
MD
LG