Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria solicită un tratament mai corect din partea UE


Premierii Borisov and Papandreou în 2010

Guvernul Borisov protestează împotriva acordării unor preferințe financiare țărilor îndatorate cu deficite care depășesc cu mult limita convenită de 3%.
Pentru prima dată Bulgaria a îndrăznit să se opună Bruxellesului. Printr-o declarație, adresată Comisiei europene, guvernul Borisov protestează împotriva acordării unor preferințe financiare țărilor îndatorate cu deficite care depășesc cu mult limita convenită de 3%.

În scopul reducerii cheltuielilor bugetare ale țărilor îndatorate Bruxelles-ul se pregătește de a reduce până la 5%, numai pentru aceste țări, nivelul cofinanțării a proiectelor europene. Nu se prevăd, în schimb, bonusuri pentru țările fruntașe la capitolul politica fiscală, precum Bulgaria. Reiese de pildă că pentru construcția de autostrăzi țara cu cele mai mici salarii și pensii din Uniune va plăti de 3-4 ori mai mult din propriul buget decât Grecia sau Spania.

O astfel de schimbare va pune în condiții neechitabile țările membre care în condițiile crizei economice și financiare au dus și duc o politică fiscală prudentă și nu au căzut în capcana datoriilor, se arată în declarația guvernului Borisov.

Primul ministru a explodat cu câteva zile în urmă în legătură cu aceasta idee. „Să fie ajutați cei slabi și nedisciplinați dar de ce trebuie să sufere cei fruntași, printre care suntem și noi – cu cea mai mică datorie, cu cel mai mic deficit și cu cel mai stabil sistem bancar. Nu văd un sens – toți trebuie să-și pună în ordine bugetele și deficitele. În aceasta privința voi fi și mai ferm decăt de pildă fața de problema Schengen”, a avertizat Borisov.

Din ministerul finanțelor au explicat că nu așteaptă să fie modificate sumele destinate proiectelor europene în Bulgaria. Țara însă nu va fi compensata pentru eforturile depuse în scopul de a răspunde criteriilor fiscale ale Uniunii. Practic țările membre vor fi împărțite în două grupuri și cele fruntașe nu vor fi răsplatite pentru eforturile și suferințele.

Viceprim-ministrul și ministru de finanțe Simeon Diankov a recunoscut într-un interview acordat ziarului german „Die Welt” că „Bulgaria profită de pe urmă crizei elene... Într-o anumită măsură suntem fericiți de nefericirea grecilor, declară Diankov, adaugând că Bulgaria a fost întodeaună comparată cu Grecia. Acum însă lumea crede că grecii stau mai prost decât noi cea ce ne ajută mult ca guvern.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG