Linkuri accesibilitate

8.11 - București: Limba română şi tranziţia


Limba stâlcită, pocită, coruptă pe care o auzim adesea, mai ales la televizor, principala sursă de pericole, e strâns legată de degradarea valorilor din societatea noastră.





8 noiembrie 2001

Actualitatea (Comentariu: Octavian Paler).

Limba română şi tranziţia.

Văd că iarăşi se agită prin Parlament chestiunea ocrotirii limbii române. În forma în care se dezbate acum, proiectul prevede că produsele comerciale cu texte în limbi străine vor avea ataşată, obligatoriu, traducerea română. Ceea ce la urma urmei mi se pare o datorie elementară.

Se mai prevede că toate textele de interes public, inclusiv numele de firme, vor fi traduse în limba română. Dar se pare că nici acum drumul adoptării acestei legi nu este atât de neted cum mi-am închipuit.

Problema care se pune este împotriva cui vrea Parlamentul să protejeze limba română ? Ambiţiile de acum ale proiectului sunt se pare mai modeste. Se opresc la stabilirea unor reguli doar pentru spaţiul public. În consecinţă obiecţiile că limba este vie, în continuă schimbare, că nu poate fi turnată în bronz, şi-au cam pierdut din importanţă. Rămân dubiile, aflate dincolo de ambiţiile limitate ale legii. […]

Se poate face ceva pentru a opri sau măcar atenua fenomenele negative care atacă azi limba română ? Sunt sceptic pentru că sursele de stricăciune sunt copleşitoare. Daca s-ar pedepsi cu amenzi sau în alte moduri urâţirea limbii, primii care ar deveni infractori ar fi politicienii.
[…]

Apoi azi, nu scriitorii ci televiziunile şi în parte ziarele fac legea în materie de limbă. Moderatorii de talk show-uri, cu minime excepţii, animatorii de spectacole, televedetele nu-şi fac cât de puţin probleme că vorbesc o limbă română aproximativă, cam incultă, cu dezinvolte incertitudini gramaticale. Şi cum ar putea fi convinşi comentatorii de sport să renunţe la limbajul lor preţios ridicol ? […] Sau cum ar putea fi interzise reziduurile limbii de lemn? De vreme ce limba de lemn nu a dispărut odată cu ideologia care i-a dat naştere.

Limba stâlcită, pocită, coruptă pe care o auzim adesea, mai ales la televizor, principala sursă de pericole, e strâns legată de degradarea valorilor din societatea noastră. Este oglinda tulbure a crizei de identitate în care ne aflăm la 11 ani de la revoluţie […]
XS
SM
MD
LG