Linkuri accesibilitate

Statele Unite între „Ocupați Wall Street” și „Tea Party”


„Ocupați Wall Street” - o demonstrație la New York cu ocazia paradei anuale de Halloween la 31 octombrie
„Ocupați Wall Street” - o demonstrație la New York cu ocazia paradei anuale de Halloween la 31 octombrie

„Ocupati Wall Street” nu prezintă soluții politice coerente și practice.








Mișcarea „Ocupați Wall Street,” s-a extins la Washington, DC iar în alte orașe americane continuă. Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington, relatează cum se raportează la ea lideri politici și analiști.

Fostul presedinte Bill Clinton si-a exprimat intelegerea fata de resentimentele, care alimenteaza miscarea Ocupati Wall Street, care s-a raspindit in intreaga tara. Clinton a adaugat, „Nu cred ca americanii pot continua sa tolereze asemenea nivele de inegalitate in societate”.

Dar Bill Clinton este de parere ca manifestantii trebuie sa contureze o agenda politica mai clara si sa angajeze un dialog cu liderii politici. „Trebuie sa aiba o idee despre ce doresc sa se intimple in tara” - a spus fostul presedinte adauging, „Daca as fi locul lor as invita politicieni sa stam de vorba. L-as invita pe guvernatorul de New York, Andrew Cuomo sa vorbim. L-as invita pe primarul New Yorkului” - a mai spus Clinton.

Cel de-al 42 lea presedinte al Statelor Unite a adaugat ca situatia actuala in tara este proasta, asemanatoarea recesiunii de la sfirsitul secolului 19, care a generat disensiuni politice marcate. Dar Bill Clinton crede ca in ciuda dificultatilor cu care este confruntat - in special ostilitatea opozitiei din Camera Reprezentantilor - Barack Obama are totusi sanse sa fie reales.

Ocupati Wall Street aduce in memorie si o alta perioada, cea a anilor ’60 - un reper al revoltelor sociale. Interesant este ca acea generatie care a definit stinga politica in America este integrate acum uneia dintre cele mai conservatoare societati din lumea occidentala. Ocupati Wall Street a regenerat militantismul politic de stinga, dar o face pina acum cu destul de redus impact.

La dreapta spectrului politic, o alta miscare, Tea Party a aparut pe scena politica dar, spre deosebire de Ocupati Wall Street, manifestarile ei sint politice pina acolo incit in momentul de fata ea tine in sah Partidul Republican. Tea Party are si exprimari de strada, mari manifestatii, dar si-a definit o agenda politica - reducerea rolului statului in societate si reducerea datoriei publice - si a optat sa actioneze in interiorul sistemului politic.

Ocupati Wall Street are drept obiectiv reducerea inegalitatilor, dar se exprima pe mult prea multe voci si nu prezinta solutii politice coerente si practice. Ea se opreste la protestul in sine si in aceste conditii este doar fundalul, nu si substanta, apropiatei confruntari electorale.
XS
SM
MD
LG