Linkuri accesibilitate

Moldova şi Ucraina îşi strâng relaţiile pe timp de criză


Ce împiedică businessmanii ucraineni să investească în economia moldovenească?


Peste 80 de companii din Ucraina şi Republica Moldova participă zilele acestea la forumul economic moldo-ucrainean organizat la Chişinău. Astfel, antreprenorii din ambele ţări vor să repună pe făgaşul normalităţii relaţiile economice, care în ultimii ani au trecut printr-o uşoară stagnare. Detalii are Diana Răileanu:


Moldova şi Ucraina îşi strâng relaţiile pe timp de criză
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct



Primul şi ultimul forum economic moldo-ucrainean a fost organizat la Chişinău acum trei ani. Apoi, spun antreprenorii, din cauza instabilităţii politice din ambele ţări, relaţiile economice bilaterale au stagnat. Pînă acum, tot mai puţini antreprenori din statul vecin au fost interesaţi să iniţieze afaceri în Republica Moldova. Ce împiedică businessmanii ucraineni să investească în economia moldovenească, am insistat să aflu de la preşedintele Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor ucraineni, fostul premier, Anatoli Kinah:

Anatoli Kinah
Anatoli Kinah
„În primul rînd, oamenii de afaceri caută o stabilitate politică în ţară, vor să fie încrezători că li se va asigura dreptul la proprietate şi la o concurenţă loială. Sunt sigur că dacă Republica Moldova va depăşi criza politică, situaţia se va schimba şi investitorii vor fi interesaţi să aducă aici bani, în caz contrar niciun om de afaceri serios nu va investi în această ţară. Este regula economiei. Oamenii de afaceri pot accepta impozite mari însă nu pot accepta corupţia, atacurile de tip raider sau deposedările ilegale de bunuri. De asemenea, pentru ei este foarte important să funcţioneze instituţiile de drept.”

Oamenii de afaceri din Ucraina şi Republica Moldova îşi doresc să exporte marfă în Uniunea Europeană, dar în acelaşi timp ei vor să păstreze bune relaţii economice cu statele din CSI. Cum este posibil acest lucru, am întrebat-o pe Alexandra Blavdzevici, antreprenoare de la Kiev:

Alexandra Blavdzevici
Alexandra Blavdzevici
„Pentru noi Uniunea Europeană nu reprezintă doar o piaţă în care am putea să ne vindem marfa, ci un loc în care am putea să învăţăm cum să producem marfă de calitate, cum să aplicăm noi tehnologii, ca să modernizăm economia Ucrainei. Sunt sigură că un produs de foarte bună calitate va fi la mare căutare atît pe piaţa Uniunii Europene cît şi pe cea din CSI.”

Ucraina ocupă locul trei în topul ţărilor cu care Republica Moldova dezvoltă afaceri, arată datele statistice. De asemenea, importurile de bunuri din ţara vecină depăşesc de aproape trei ori exporturile. De ce moldovenii cumpără mai multă marfă fabricată în Ucraina, decît ar vînde? Este întrebarea pe care am adresat-o preşedintelui Congresului naţional al industriaşilor şi antreprenorilor moldoveni, fostului premier, Vasile Tarlev:

Vasile Tarlev şi Anatoli Kinah
Vasile Tarlev şi Anatoli Kinah
„Sunt mai multe probleme: politica tarifară, un şir de taxe, în plus o parte din mărfurile care se produc în Republica Moldova pot fi găsite şi în Ucraina, însă problema cea mai mare este lipsa de comunicare între guvernele celor două state. Să nu uităm însă că decalajul între importuri şi exporturi este influențată şi de faptul că Republica Moldova importă peste 80 la sută din energia electrică din Ucraina.”

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că de la începutul acestui an, valoarea comerţului bilateral între Ucraina şi Republica Moldova s-a majorat cu aproape 40 la sută în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Previous Next

XS
SM
MD
LG