Linkuri accesibilitate

O demisie așteptată: Silvio Berlusconi


Premierul Silvio Berlusconi
Premierul Silvio Berlusconi

Președinția italiană: După adoptarea pachetului de legi financiare Berlusconi își va prezenta demisia în fața președintelui Napolitani.





Premierul Italiei, Silvio Berlusconi pare să fi acceptat să-și dea demisia după ce Parlamentul adoptă reformele economice cerute de Uniunea Europeană într-un vot așteptat luna aceasta. Marți, un vot al Parlamentului a arătat că guvernul de centru dreapta a pierdut majoritatea, într-un moment în care Italia încearcă să evite alunecarea într-o criză a datoriilor de felul celei grecești. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului central de știri al Europa Liberă.

Silvio Berlusconi l-a pus la curent mai întâi pe președintele Giorgio Napolitano, iar apoi a făcut anunțul public marți seara la propriul post de televiziune, Canale 5. Premierul italian a spus că este crucial să se aprobe mai întâi măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Idea lui Berlusconi este să i se ceară opoziției acordul pentru aprobarea rapidă a măsurilor de stabilitate financiară cerute de Uniunea Europeană și Eurogrup, adică țările zonei euro. „Apoi îmi voi da demisia ca să-i permit șefului statului să deschidă consultările”, a spus Berlusconi.
Consultări pentru convocarea alegerilor anticipate, a precizat politicianul de 75 de ani în intervenția sa telefonică.

Magnatul de presă Berlusconi domină de două decenii viața politică a Italiei. S-a aflat în centrul unui buchet de scandaluri sexuale și de corupție. În ultimele săptămâni i s-a pus la îndoială abilitatea de a feri de criză puternic îndatorata Italie și i s-a cerut insistent demisia.

Cererea a fost repetată marți în parlament de liderul Partidului Democrat de opoziție Pier Luigi Bersani:
„Dacă mai aveți un dram de responsabilitate pentru Italia, vă rog să demisionați. Ne vom asuma noi răspunderea pentru țară”, a spus Bersani în mesajul pentru Berlusconi adresat la votarea unui proiect cheie despre executarea bugetului în 2010.

Guvernul de centru dreapta a câștigat acest vot fără de care nu se putea trece la aprobarea măsurilor de stabilitate financiară, dar mai mult de jumătate din deputații camerei inferioare s-au abținut deposedându-l pe Berlusconi de majoritate.

Incertitudinea politică poate agrava situația Italiei care se împrumută tot mai scump pe piețele financiare. Potrivit opoziției, costurile de împrumut au devenit deja insuportabile pentru economia țării.

Analiștii cred că a treia economie ca mărime din zona euro, prea mare pentru a putea fi salvată de țările partenere, se apropie de punctul în care Grecia, Irlanda și Portugalia au fost nevoite să ceară ajutor extern.

Nevoia de stabilitate politică a fost subliniată de comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Olli Rehn, care anunța marți trimiterea unei misiuni financiare de monitorizare a Italiei convenită la summitul G20 vinerea trecută.

În declarația făcută până la anunțul lui Berlusconi despre demisie, comisarul european și-a exprimat încrederea că stabilitatea politică va fi restabilită. El i-a îndemnat pe cetățenii italieni să sprijine reformele economice și financiare dureroase. În mod sigur, consensul larg nu dăunează unei societăți când înfruntă greutăți majore, a spus Olli Rehn.

Ce se va întâmpla când Berlusconi pleacă nu se știe. El ar prefera alegeri anticipate, alții - un guvern tehnocrat de unitate națională pentru aplicarea măsurilor anticriză. Decizia se va lua la consultările pe care președintele Napolitano le poate lansa numai după ce primul ministru își dă demisia.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG