Linkuri accesibilitate

Statele Unite: un vot cu semnificații politice în Ohio


Legea de îngrădire a drepturilor sindicale respinsă în statul Ohio.





La un an dupa ce republicanii au cistigat alegerile pentru foruri legislative de pe tot cuprinsul tarii, alegatorii din statul american Ohio au infrint ieri o lege extrem de importanta pentru conservatori, care limita dreptul sindicatelor de a negocia drepturi colective. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Rezultatele preliminare ale votului – 62 la 38, pentru anularea legii – reprezinta un nu hotarit la adresa guvernatorului statului Ohio, John Kasich, un republican proeminent, care sustine ca ingradirea drepturilor sindicale duce la reduceri substantiale de cheltuieli. Legea respectiva fusese adoptata in Ohio, ca si in Wisconsin, in primavara pe fondul starii euforice antrenata de victoria republicanilor in alegeri.

Votul intareste sindicatele din sectorul public in Ohio, care s-au vazut in situatia de a lupta pentru drepturile lor. Daca legea ar fi ramas atunci sindicatele ar fi fost mai putin eficace in negocieri, intre altele pierzind dreptul la greva. Si influenta politica a sindicatelor ar fi scazut considerabil.

Lideri sindicali au spus ca victoria lor da republicanilor o lectie. „Oamenii nu vor sa vada atacuri la adresa sistemului de invatamint public si altor lucratori guvernamentali” a spus Karen White, director politic la Asociatia Nationala pentru Invatamint, continuind: „Politicienii trebuie sa inteleaga ca au mers prea departe”.

La o conferinta de presa dupa aflarea rezultatelor preliminarii guvernatorul Kasich i-a felicitat pe oponentii sai pentru victorie, aratind ca va analiza situatia inainte de a propune o noua lege. „Este momentul sa ne oprim”—a spus Kasich, continuind „Mesajul poate sa fi fost ca este prea mult si prea devreme, ceea ce am incercat sa obtinem”.

Victoria sindicatelor in acest stat atit de important pentru prezidentiale va fi fireste analizata atent pentru a i se evalua mesajele. Campania din Ohio a oferit sprijinitorilor presedintelui Obama o ocazie sa-si pune in aplicare strategiile si sa revitalizeze spiritul care l-a adus initial pe Obama in fruntea tarii. Sprijinitorii lui Kasich nu au primit prea mare sprijin din exterior, Partidul Republican fiind absorbit de campania prezidentiala. Democratii insa au facut un lobby intens. Chiar si Mitt Romney, candidatul republican cu cele mai mari sanse a spus, intr-o vizita in Ohio, saptamina trecuta ca nu stie precis care-i este pozitia cu privire la referendum. La o zi dupa aceea s-a pronuntat in favorea legii, care limiteaza drepturile sindicale.

Dar multi observatori sustin ca relevanta politica a votului e limitata, legea fiind controversata in Ohio. Sprijinitori ai republicanilor cum sint pompierii sau politistii s-au opus legii de la bun inceput.
XS
SM
MD
LG