Linkuri accesibilitate

Strategii pentru monitorizarea traficului rutier


85 la sută din accidentele rutiere s-ar produce din vina şoferilor nepregătiţi, iar asta ar fi efectul „cumpărării” permiselor.


Statisticile arată că anul acesta în Republica Moldova numărul accidentelor rutiere a fost mai mic decât anul trecut, dar rămâne procentual la unul din nivelele cele mai ridicate din Europa. Într-o vizită făcută săptămâna aceasta la Ministerul de Interne, premierul Vlad Filat s-a declarat îngrijorat de situație și a cerut măsuri de redresare. Despre ce măsuri ar putea fi vorba, a încercat să afle Liliana Barbăroșie.


Strategii pentru monitorizarea traficului rutier
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct



În opinia lui Vlad Filat, ceea ce jurnaliştii au numit „jungla din trafic” după accidentul de la Bulboaca şi altele soldate cu zeci de victime pe şosele s-ar datora în primul rând corupţiei la eliberarea carnetelor de şofer. După estimările invocate de şeful Executivului, 85 la sută din accidentele rutiere s-ar produce din vina şoferilor nepregătiţi, iar asta ar fi efectul „cumpărării” permiselor.

Instructorii auto se apără de acuzaţiile că ei sunt acei care i-ar instrui prost pe viitorii şoferi. Problema apare din cauza lipsei de transparenţă şi a corupţiei la examinare, spun aceştia.

L-am întrebat pe Boris Gherasim, adjunct la ministerul transporturilor, o instituţie care şi-a asumat, împreună cu alte două ministere, sarcina să caute soluţii pentru a opri lanţul de accidente soldate cu zeci de victime omeneşti, care este totuşi veriga slabă pe care vor căuta autorităţile să o fortifice:

„Aţi văzut vreodată un copil să se dezvolte normal când are vreo 5-6 mame şi vreo 5-6 taţi? La moment la noi totul stă incorect. De pregătirea şoferilor nu este azi responsabil nimeni. S-a liberalizat licenţierea acestor şcoli, nimeni nu le controlează, Ministerul Educaţiei numai le face nişte programe, Ministerul Transporturilor este izolat total, Ministerul Tehnologiilor Informaţionale primeşte examene şi dă aceste legitimaţii, MAI parcă tot este implicat, dar nu este. Ceea ce nu este corect.”

Boris Gherasim spune că deja vineri guvernul ar putea examina un plan de măsuri, iar o propunere din acest plan este crearea unei agenţii care să-şi asume responsabilităţile legate de securitatea rutieră. Ideea nu este agreată însă de toate instituţiile, sugerează vice-ministrul:

„Această agenţie nu trebuie să fie a cuiva. MAI vrea să-şi ia controlul asupra centrelor de testare tehnică a autovehiculelor, controlul asupra examinării şoferilor etc. Trebuie să punem o dată punct la toate acestea.”

Iată replica lui Viorel Bulimaga, un responsabil pentru securitate în trafic din cadrul Poliţiei Rutiere şi secretar al Comisiei Naţionale pentru Securitatea Rutieră:

„Deocamdată nu am discutat redistribuirea atribuţiilor. Atribuţiile ministerelor rămân aceleaşi. Vom perfecţiona doar mecanismele, inclusiv ale testării conducătorilor auto.”

Trebuie să precizăm că permisele de conducător auto sunt eliberate în urma unor examene de Ministerul Tehnologiilor Informaţionale. Conducătorul acestui minister desemnat în funcţie de democraţi a fost criticat dur de premierul Filat cu diferite ocazii, iar presa a speculat că a figurat chiar în lista posibililor candidaţi la demitere luna trecută, când prim-ministrul vorbea despre remanieri în guvern. Aşa că unii experţi s-au întrebat dacă nu cumva tocmai acesta ar fi motivul insistenţei cu care premierul plasează întreaga responsabilitate pentru dezastrul din trafic pe umerii celor ce eliberează carnetele de şofer. Statisticile Ministerului de Interne arată că numai anul acesta 344 de persoane au murit pe şosele ceea ce raportat la numărul de locuitori ar fi o cifră imensă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG