Linkuri accesibilitate

Socialiștii romani se afla în plin scandal


Victor Ponta
Victor Ponta

Scandalul din Partidul Social Democrat ar putea avea consecințe asupra politicii de alianțe înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.


Nu numai în Italia, ci în toate țările europene cuprinse de criza economică opoziția încearcă să profite de situație pentru a șubrezi sau înlătura guverne oricum nepopulare din cauza programelor de austeritate. În România, opoziția de stânga are și ea asemenea ambiții, dar nu se poate concentra asupra lor datorită certurilor interne. Relatează de la București Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct



Socialistii romani se afla in plin scandal, dupa ce actualul lor presedinte, Victor Ponta a incercat sa-l forteze pe Mircea Geoana, fostul lider al partidului sa renunte la sefia Senatului.

In Romania presedintele Senatului este al doilea om in stat si potrivit Constitutiei preia si functia de presedinte al Romaniei, in cazul in care seful statului este suspendat sau din alte motive nu-si mai exercita mandatul.

Nu este inca foarte clar de ce seful socialistilor romani ar fi vrut sa-si inlature colegul din fruntea Senatului, fiindca reprosurile publice sint benigne: i se reproseaza de pilda lui Mircea Geoana ca ar fi facut o vizita in Statele Unite fara sa-si anunte partidul sau ca a spus ca ar vrea sa intre in 2014 in cursa prezidentiala. In orice caz, socialistii, aflati in opozitie, s-au afundat singuri in acest scandal dupa ce Geoana a refuzat sa renunte la sefia senatului si dupa ce liderii vechii garzi au declarat ca Partidul Social Democrat ar pierde prin aceasta lupta de orgolii singura functie de prestigiu pe care o are.

Puterea si Opozitia sint departajate in Senatul Romaniei de un singur vot si posibilitatea ca socialistii sa pastreze fotoliul dupa un vot in plen e putin probabila. Presedintele socialistilor a mizat pe ipoteza care deriva din regulamentul senatului, si anume ca in interiorul partidului care detine sefia camerei superioare a parlamentului se poate face o rocada, iar Mircea Geoana, care conduce senatul din 2008 ar putea face schimb cu Titus Corlatean, actualmente seful comisiei de politica externa.

Intre timp, dupa ce Mircea Geoana a refuzat aceasta rocada, seful socialistilor romani a cerut excluderea sa, decarind ca daca partidul refuza aceasta sanctiune, el isi va da demisia. Geoană, deși a dezmințit, este bănuit că poartă discutii cu reprezentantii puterii si ca s-ar pregati sa paraseasca Opozitia impreuna cu un grup de 20 de senatori si deputati.

Escaladarea conflictului ar putea duce la revenirea, mai mult sau mai putin directa, in prim plan a fondatorului partidului, Ion Iliescu, fostul nomenklaturist al anilor ’70, care are 81 de ani.

Socialistii romani se afla intr-o alianta cu liberalii si impreuna string, potrivit sondajelor, mai mult de 50 la suta din potentialul de vot. Problema e ca vechea garda a socialistilor nu agreaza acest aranjament si considera ca ideologia de stinga se disipeaza, iar partidul si-ar putea pierde nucleul dur, de aceea acest scandal din Partidul Social Democrat ar putea avea consecinte asupra politicii de aliante inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

Politigraf

XS
SM
MD
LG