Linkuri accesibilitate

Criza din Europa şi FMI


Christine Lagarde: Un cerc vicios, în care criza financiară adânceşte recesiunea economică, care la rândul ei adânceşte criza financiară.


Italia a ajuns într-un punct în care, cred experţii economici, va trebui să ceară sprijin financiar, ca Irlanda, Portugalia şi Grecia. Grecia nu are încă un nou guvern, iar şefa Fondului Monetar Internaţional, Chritine Lagarde a avertizat că economia mondială este din nou într-o fază periculoasă, că redresarea este mult mai lentă decât era de aşteptat şi că este ameninţată de criza datoriilor din zona euro. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere:

Italia trebuie să plătească acum 7 la sută dobândă pe creditele făcute pe piaţa financiară internaţională. Este punctul , apreciază analiştii economic, în care Irlanda sau Portugalia au fost obligate să ceară sprijinul Uniunii Europene.

Marţi, premierul Silvio Berlusconi a promis că va demisiona. Dar nu înainte de a fi adoptate toate măsurile necesare pentru reducerea datoriei. Între timp, la Roma au sosit experţi ai Uniunii Europene care vor controla cum sunt aplicate aceste măsuri de austeritate – un control decis în timpul reuniunii G20 la nivel înalt de la Cannes.

În Grecia, premierul Papandreu şi-a înaintat oficial demisia şi într-un discurs televizat a declarat că formarea noului guvern de unitate naţională va trimite un semnal puternic partenerilor europeni şi pieţelor financiare internaţionale.

Papandreu a venit la putere în 2009 când a moştenit o datorie de stat de două ori mai mare decât spunea pe atunci datele oficiale.

Pe fundalul crizei europene, şefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, aflată la Beijing, a explicat că în acest moment, economia mondială a intrat într-un cerc vicios, în care criza financiară adânceşte recesiunea economică, care la rândul ei adânceşte criza financiară.

Iar acest cerc vicios, a precizat Christine Lagarde, provoacă o creştere constantă a şomajului la cote inacceptabile.

Christine Lagarde
Christine Lagarde
Economiştii explică acest cerc vicios prin faptul că producţia de bunuri şi servicii în economia reală scade pe fundalul unei crize financiare. Este ce s-a întâmplat în 2008 şi se repetă acum, pe fundalul crizei datoriilor din zona euro. În aceste condiţii, specialiştii se aşteaptă la o recesiune de durată şi o relansare economică foarte lentă.

Dar Christine Lagarde şi-a avertizat auditoriul chinez că nici economiile emergente din Asia nu sunt la adăpost de actuala criză.

În cursul întrevederilor pe care le va avea cu conducerea de la Beijing, d-na Lagarde va vorbi şi despre o posibilă participare a Chinei la fondul de stabilitate financiară, creat de Uniunea europeană pentru a sprijini ţările în prag de faliment.

Christine Lagarde s-a declarat mulţumită de faptul că liderii europeni au luat în fine toate măsurile necesare pentru a asigura funcţionarea acestui fond de stabilitate.

În altă ordine de idei, directoarea FMI a cerut Chinei să-şi evalueze moneda naţională la cote rezonabile, ceea ce Beijingul refuză de ani de zile pentru a mări atractivitatea exporturilor sale.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG