Linkuri accesibilitate

Afacerile din R. Moldova ale lui Sorin Ovidiu Vântu (Adevărul)


Frământările din Partidul Social-Democrat în România (Evenimentul zilei).





Editia centrala a ziarului Adevarul informeaza si la Bucuresti despre anchetarea afacerilor din Republica Moldova ale lui Sorin Ovidiu Vantu. Articolul vorbeste despre spalare de bani (circa 1 miliard si jumatate de lei) prin cumpararea la pret mult supraevaluat a unor pachete de actiuni la Investprivatbank si la șase intreprinderi autohtone.

Diferenta pana la valoarea reala de piata a actiunilor ar fi ajuns in final in conturile unei firme detinute in Cipru de Vantu si de moldoveanul Octavian Ţurcan. Adevarul a cerut reactii sefilor unor institutii anticoruptie din Republica Moldova: Centrul Anticoruptie, Serviciul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. Evident, oficialii nu au stiut nimic. Totusi, se arata in articol, tranzactiile au avut loc intre 2008 si 2009, perioadă in care intre Romania si Moldova condusa de comunisti erau tensiuni serioase. Orice tentativa de intrare pe piata a unor companii romanesti era, in principiu, strict supravegheata.

Romania libera isi tine cititorii la curent cu atmosfera politica de la Chisinau, unde urmeaza alegeri prezidentiale, in cadrul parlamentului. Premierul Vlad Filat nu crede ca se va ajunge la alegeri anticipate, pentru ca doar comunistii opteaza pentru ele. Deblocarea crizei politice are acum premise bune, dupa ce trei parlamentari comunisti si-au parasit formatiunea politica si ar putea vota in favoarea unui candidat al puterii, probabil un neafiliat politic. Filat este citat cu informatia ca presedintele interimar Marian Lupu ar fi dispus sa renunte sa mai candideze: „Acest mesaj nu este unul simplu pentru persoana dansului si pentru partidul pe care-l reprezinta vis-à-vis de aceasta gătinţă a sa să realizeze un compomis” a spus seful executivului moldovean, citat de Adevarul.

In Romania, framantarile din Partidul Social Democrat sunt comentate de Silviu Sergiu in Evenimentul zilei. Comisia de integritate a partidului va trebui sa decida intre retragerea sprijinului lui Mircea Geoana, care este presedintele Senatului Romaniei, si demisia sefului partidului, Victor Ponta.

Acesta din urma a declarat ca demisioneaza daca Geoana, caruia i s-a cerut in plen demisia, este mentinut. Opinia editorialistului este ca scoaterea lui Geoana de la Senat va echivala cu castigarea acestei functii de catre un reprezentant al Partidului Democrat-Liberal. Moment in care marile dosare de coruptie ale unor pesedisti n-ar mai fi deloc in siguranta. Oricare ar fi deznodamantul conflictului dur din PSD, va fi unul fericit pentru… presedintele Traian Basescu – este concluzia lui Silviu Sergiu.
XS
SM
MD
LG