Linkuri accesibilitate

Rusia îşi doreşte să aibă la Tiraspol un politician mai flexibil


Gr. Volovoi: „Rusia are nevoie de o Transnistrie care să ţină cont de ceea ce se petrece în procesul de negocieri”.


Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov pare să fi pierdut sprijinul substantial pe care l-a avut pînă acum de la Moscova. Zilele trecute, autoritățile electorale ruse au anunţat spun că nora liderului transnistrean Igor Smirnov nu poate candida la alegerile pentru Duma de Stat în decembrie pentru că are cetățenie triplă: rusă, ucraineană și moldovenească. Potrivit agenției RIA Novosti, Comisia Electorală Centrală de la Moscova a cerut în justiție ca Marina Smirnova să fie exclusă dintre candidații partidului „Spravedlivaia Rossia”. Un lider al partidului a declarat însă că informația furnizată autoritățile electorale de Comisia de Anchetă a Rusiei ar fi învechită. Într-un alt dosar, anchetatorii ruși îl cercetează și pe soțul Marinei și fiul liderului transnistrean, Oleg Smirnov, în legătură cu deturnarea a milioane de dolari din ajutoarele umanitare acordate regiunii transnistrene.
Cum este văzută aceasta situaţie în regiunea separatistă şi care ar putea fi impactul asupra alegerilor „prezidenţiale” din această ţară, l-a întrebat Radu Benea pe Grigori Volovoi, analist politic de la Bender
.

Grigori Volovoi: „Cred că Rusia cunoştea demult faptul că Marina Smirnov are cetăţenie triplă şi despre rolul pe
Grigori Volovoi
Grigori Volovoi
care l-a avut fiul liderului transnistrean, Oleg Smirnov, în istoria cu delapidarea ajutoarelor umanitare ruseşti, ca şi despre faptul că al doilea fiu al lui Igor Smirnov nu se află în Transnistria, ci locuieşte permanent undeva peste hotare, în ciuda multiplelor interdicţii de călătorie impuse cinovnicilor transnistreni. Toate aceste lucruri erau cunoscute.

Însă Rusia le-a scos abia acum în prim plan, ca pe un as din mânecă, pentru a face presiuni asupra actualului lider al Transnistriei Igor Smirnov. Pentru că prin rudele sale, prin copii, Rusia încearcă să-l forţeze să renunţe la al cincilea mandat de preşedinte. Cred că anume aşa pot fi interpretate acţiunile Rusiei.”

Opinii în ajun de alegeri la Tiraspol cu Grigori Volovoi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:47 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Volovoi, de ce însă abia acum Igor Smirnov a devenit indezirabil Moscovei?

Grigori Volovoi:
„Sunt mai mulţi factori ce ar fi putut determina Rusia să ia această decizie. Însă eu cred că Rusia îşi doreşte să aibă la Tiraspol un politician mai flexibil, mai loial, în rezolvarea problemei transnistrene. Rusia are nevoie de o Transnistrie care să ţină cont de ceea ce se petrece în procesul de negocieri ca parte a soluţionării acelor probleme pe care Rusia le pune în faţa Moldovei şi Transnistriei. Un alt aspect important cred că se referă la interesele economice pe care le au în Transnistria o parte a autorităţilor şi businessmanilor din Rusia. Probabil că aici au apărut divergenţe serioase, şi de aceea a apărut nevoia înlocuirii unui lider cu altul”.

Europa Liberă: Actualul lider transnistrean, membrii familiei sale şi administraţia de la Tiraspol nu au comentat până acum acuzaţiile ce li se aduc, deşi presa oficială transnistreană publică tot felul de articole de dezminţire şi acuzatoare la adresa Rusiei care i-a retras sprijinul. Se apropie termenul limită, însă până acum Igor Smirnov nu şi-a înaintat candidatura spre înregistrare. Dle Volovoi, cum credeţi, Igor Smirnov va continua să lupte pentru al cincilea mandat?

Grigori Volovoi:
„Pe 11 noiembrie expiră termenul în care potenţialii candidaţi trebuie să depună listele de subscripţie la comisia electorală şi care le va examina şi va decide să înregistreze sau nu pretendenţii. Cunoscând caracterul lui Igor Smirnov, eu cred că el nu va ceda şi va continua să lupte. Chiar dacă acest lucru nu se cunoaşte, eu cred că el deja şi-a depus actele pentru înregistrare”.

Europa Liberă: Dar Rusia îl sprijină în mod deschis pe şeful Sovietului suprem de la Tiraspol Anatoli Kaminski. Credeţi că este posibilă o schimbare la vârf în Transnistria, la alegerile din 11 decembrie, pentru aşa-numita funcţie de preşedinte?

Grigori Volovoi:
„Tehnic, este posibil. Pentru că cel puţin trei dintre candidaţii înregistraţi până acum - iar aceştia sunt fostul speaker al Sovietului suprem, Evgheni Şevciuk, actualul şef al Sovietului suprem, Anatoli Kaminski şi liderul comuniştilor transnistreni Oleg Horjan – fiecare dintre ei poate fi considerat drept un concurent real la funcţia de preşedinte. Altceva este cine şi cum va vota pentru ei. Din informaţiile ce le deţin, se pare că liderul campaniei este Evgheni Şevciuk, primul care s-a înregistrat. Kaminski rămâne puţin în urmă, în ciuda susţinerii masive din partea Rusiei. Însă toate se pot schimba în ultimele zile, pentru că resursele administrative sunt la turaţii maxime iar părerile oamenilor se pot schimba.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis
XS
SM
MD
LG