Linkuri accesibilitate

Demisia consilierului prezidențial american Dennis Ross


Liderul palestinian Yaser Arafat, secretarul de stat Madeleine Albright și trimisul special Dennis Ross la o întîlnire la conferința de la Wye River în 1988

Dennis Ross s-a ocupat de Orientul Mijlociu în timpul a patru administrații, fiind trimisul special în regiune al presedintelui Clinton.
Consilierul special al presedintelui Statelor Unite, pentru Orientul Mijlociu, Dennis Ross va parasi administratia luna viitoare. Despre contextul acestei decizii o relatare semnată de Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington.

Dennis Ross intentioneaza sa paraseasca serviciul public, dupa un stagiu la Casa Alba marcat de frustrari in legatura cu situatia din Orientul Mijlociu. Dennis Ross este cel care a contribuit substantial la elaborarea politicilor lui Obama fata de Iran si in legatura cu conflictul israeliano-palestinian.

Casa Alba a acceptat demisia lui Ross si a elogiat contributia acestuia in serviciul public. Colaboratori ai lui Ross spun ca decizia acestuia nu e cauzata de dezacorduri politice. Pe de alta parte, sustin observatorii, sint sanse mici ca in raporturile cu Iranul si in procesul de pace israeliano-palestinian sa se schimbe ceva important.

„Sansele de a se obtine un succes rapid, in aceste chestiuni sint minime” - a spus Aaron David Miller, un fost consilier la Departamentul de Stat. Miller crede ca problemele pe care administratia le are in Orientul Mijlociu se explica prin anumite erori initiale ale presedintelui, dar si faptul ca obstacolele sint majore.

Intr-o scurta declaratie de presa Ross i-a multumit presedintelui Obama pentru oportunitatea pe care i-a oferit-o sa serveasca pacea intr-o regiune de mare complexitate si importanta. Dennis Ross s-a ocupat de Orientul Mijlociu in timpul a patru administratii, fiind trimisul special in regiune al presedintelui Clinton.

Actualul trimis special al presedintelui Obama in regiune, fostul senator George Mitchell a parasit si el postul in mai. In cei trei ani cind Ross a fost consilier al presedintelui, procesul de pace israeliano-palestinian s-a blocat. In chestiunea iraniana, incercarile initiale ale lui Obama de a imbunatati raporturile cu Teheranul au esuat si amenintarea nucleara iraniana este mai de actualitate ca oricind.

Tot pe durata mandatului lui Ross a inceput si continuat Primavara Araba, miscarea care a dus la inlaturarea regimurilor totalitare in Egipt, Tunisia si Libia. Ross a fost invinuit des de palestinieni ca este pro-Israel, in ciuda faptului ca in anumite perioade de negocieri pozitiile sale au fost criticate aspru si in Israel.

In ultimele luni el a avertizat ambele tari ca este momentul sa ajunga la o intelegere. „Cu cit ia mai mult timp, cu atit va fi mai greu sa obtinem o solutie bazata pe existenta a doua state, care sa raspunda nevoilor ambelor popoare” – a spus Ross in fata unui grup de evrei americani.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG