Linkuri accesibilitate

Muzeul Metropolitan de Artă N.Y: 13 secole de civilizație islamică


Peste 12 mii de lucrări ilustrative pentru un spațiu istoric care se întinde din Spania și Maroc, în Occident, pînă la Extremul Orient.





Zece ani după evenimentele tragice de 11 septembrie, redeschiderea Secției de artă islamică de la celebrul Muzeu Metropolitan de Artă de la New York este menită - afirmă curatorii muzeului - să dea o perspectivă mai profundă pentru publicul american asupra a 13 secole de civilizație și cultură islamică. Secția refăcută include acum 15 galerii cu exponate de artă din teritoriile arabe, Turcia, Iran, Asia Centrală și Asia de Sud.

Intr-un interviu acordat Europei Libere, Sheila Canby, curatoarea șefă a Secției de Artă Islamică a muzeului spune că noua
Sheila Canby
Sheila Canby
expoziție este organizată în așa fel încît să pună la dispoziția publicului, alături de exponatele prețioase, și informația de ordin istoric de care mulți occidentali sînt privați.

„Există un important potențial pentru a modifica opiniile oamenilor și acesta este motivul pentru care oferim o mulțime de informații de ordin istoric; în așa fel încît vizitatorii să aibă ocazia de a pătrunde într-un spațiu neutru, fără un punct de vedere politic. Pur și simplu, ne străduim să le facem cunoscut contextul istoric în care au fost realizate obiectele expuse.”

Informația este numai un aspect însă. De și mai mare efect este ocazia de a veni în contact cu forța creatoare și frumusețea unei alte lumi. O experiență care, prin ea însăși, înlătură prejudecățile și stereotipurile.

Secția de artă islamică expune peste 12 mii de lucrări ilustrative pentru un spațiu geografic și istoric care se întinde din Spania și Maroc, în Occident, pînă la Extremul Orient. Iar între exponate pot fi văzute cîteva din cele mai frumoase exemple de manuscrise islamice clasice, de obiecte de sticlă și covoare rare. Multe dintre ele figurau și în expoziția anterioară, dar acum ele sînt prezentate într-un corp de clădire nou construit după o perioadă de opt ani de renovare, timp în care colecția islamică a fost inaccesibilă publicului.

Una dintre piesele cele mai reprezentative este un mihrab, o nișă de rugăciuni care indică direcția
spre Mecca, datînd din secolul al XIV-lea, provenită de la Isfahan și decorată cu un mozaic de plăci fine.

„Mihrabul de la Isfahan este unul din cele mai mari fragmente arhitecturale în posesia noastră, datat 1354 și realizat dintr-un mozaic de faianță - precizează curatoare. Cei din Asia Centrală, în mod special din Uzbekistan, sînt familiarizați cu el, deoarece monumentele epocii lui Timur utilizează această tehnică. Tehnica mozaicului cerea o muncă de elaborare foarte intensă și costisitoare, iar din secolul al XV-lea această artă a intrat în declin.”

Alte rarități expuse la Muzeul new-yorkez includ
o copie a Cărții Regilor (Shahnama), realizată pentru șahul Persiei, Tahmasp (între 1514 și 1576) și miniaturi regale de la diverse curți din lumea arabă, otomană, Persia și India. Expuse sînt și numeroase covoare somptuoase, unul dintre ele realizat la Cairo la începutul secolului al XVI-lea, în momentul cuceririi Egiptului de către otomani.

Printre alte exponate rare se află și piesele de
Damascus Room la Muzeul Metropolitan de Artă din New York
Damascus Room la Muzeul Metropolitan de Artă din New York
interior ale unei săli de recepție - „Camera Damascus”, dintr-o casă otomană din Siria anului 1707. Ansamblul este considerat unanim unul din cele mai prețioase exemple de piese de artă otomane păstrate pînă astăzi.

Refacerea galeriilor de artă islamică, începută în 2003, a primit un sprijin considerabil din partea unor donatori particulari, între care Patti Cadby Birch, o admiratoare și colecționară de artă de o viață și care a locuit în paralel și în Maroc pînă la moartea ei în 2007. Alți donatori majori au fost Fundația Vehbi Koc din Turcia, familia oamenilor de afaceri și patroni ai artei Bijan și Sharmin Mossavar-Rahmani din New York și comunitatea irano-americană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG