Linkuri accesibilitate

Partidul de guvernământ din România e devastat de scandalul de corupție de la Cluj


Premierul român Emil Boc
Premierul român Emil Boc

Arestarea primarului Clujului ar putea avea efecte directe asupra campaniei electorale din 2012.



Organizația locală al Partidului Democrat Liberal a anunțat printr-un comunicat, mai degraba laudativ la adresa primarului de Cluj, că acesta a fost suspendat din partid dupa ce procurorii anticoruptie l-au acuzat de luare de mita in forma continua, iar judecatorii au decis sa-l retina pentru 29 de zile.

Arestarea primarului Clujului, Sorin Apostu, care este si presedintele filialei PDL din localitate, are implicatii pe cel putin patru planuri.

PDL e devastat de scandalul de corupție de la Cluj
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:04 0:00
Link direct



În primul rind asupra imaginii justitiei românesti, care dovedeste ca nu are parti pris-uri si legaturi cu puterea, mai ales ca protagonistul acestor zile este un apropiat al premierului roman Emil Boc, care de altfel l-a si recomandat si sustinut pentru pozitia de primar al Clujului, pe care o detinuse chiar el pina la sfirsitul anului 2008, cind a devenit seful guvernului.

Îin al doilea rind este un avertisment pentru toti primarii si functionarii de toate rangurile din Romania, ca vremea castigurilor colaterale a trecut.

În al treilea rind e un semnal de alarma chiar pentru partidul aflat la putere si care in mod traditional, ca de altfel toate formatiunile politice autohtone, se foloseste de liderii locali pentru a aduna bani la pusculita campaniei electorale. Acesti bani ajung in buzunarele partidelor exact prin metoda folosita de primarul Clujului, care este acuzat ca a primit mita 100 de mii de euro dupa ce a ajutat o firma prietena sa cistige un contract de salubritate pe peste un million de euro. Sumele de acest fel ajung apoi, partial sau total, la bugetul nedeclarat al partidului, iar inainte de alegeri astfel de operatiuni se intetesc.

În al patrulea rind arestarea primarului Clujului, si acum o saptamina, a vicepresedintelui Consiliului Judetean, ar putea avea efecte directe asupra campaniei electorale din 2012, fiindca daca fruntasii locali vor incepe sa se teama sa faca matrapazlicuri pentru a aduce bani la partid, e posibil ca si actiunile dinaintea alegerilor sa se civilizeze si eventual sa se reduca mita electorala, care se dă mai ales in zonele rurale sub forma de obiecte casnice, alimente sau chiar bani.

Politigraf

XS
SM
MD
LG