Linkuri accesibilitate

„Sunt un radical al luptei pentru pace”


William T. Hathatway
William T. Hathatway

W.T. Hathaway: „Societatea noastră pune lucrurile înaintea oamenilor...”




William T. Hathaway, profesor la Universitatea Oldenburg din Germania, este un veteran al fortelor americane special transformat in activist pentru pace. Ultima sa carte, „Radical Peace: People Refusing War”, a starnit controverse in SUA din cauza faptului ca ii prezinta ca pe niste eroi pe o serie de activisti anti-razboi, ale caror actiuni nu ocolesc violenta. Fara a rani oameni, in misiunile lor activistii pacii ataca vehiculele armatei sau distrug retelele de computer ale acesteia.* Care este opinia scriitorului despre aceste actiuni, aflati in interviul Iolandei Badilita.

Europa Libera: Dle Hathaway, ati fost luptator al fortelor speciale un an in Vietnam si apoi in Panama. Dupa ce v-ati intors acasa cum a decurs viata Dvs?

William T. Hathaway:
„Am castigat multi bani cat am fost in cadrul Fortelor Speciale. Nu am mai avut un job in adevaratul sens al cuvantului. Am inceput sa scriu carti.”

Europa Libera: Vorbiti despre pace, faceti apel ca lumea sa se alature miscarii dvs care promoveaza dezarmarea si renuntarea la orice teatru de operatiuni sustinut de Occident insa ati ales pentru titlul cartii Dvs. cuvantul „radical”. Nu este o contradictie in alaturarea acestor doua cuvinte: „pace” si „radical”?

William T. Hathaway:
„Aceasta este o problema aici, in
Europa, unde totul este atat de politizat. In SUA cuvintele sunt mai neutre. E acelasi lucru care se intampla acum in SUA cu cuvantul „negru” cand te referi la o persoana de culoare. Ani de zile sa ii spui unei persoane de culoare „negru” era o insulta. Acum nu mai e asa, pentru „negri” e o mandrie sa fie numiti asa. Si spun cu mandrie: „Da, sunt negru!” . Tot asa spun si eu: „Da, sunt radical, sunt un radical al luptei pentru pace.”


Europa Libera: Si prin intermediul cartilor Dvs., dar si prin activitatea pe care o duceti, incercati sa recrutati adeptii ai acestei miscari anti-razboi.

William T. Hathaway:
„Da, incercam sa recrutam cat mai multi oameni impreuna cu care sa schimbam lumea in care traim, sa inceteze razboiul. Razboiul costa. 50 millioane de dolari. Atat costa sa ucizi doar un taliban. Si cu toate acestea continuam sa luptam.

Activistul pentru pace Obama, s-a transformat intre timp in sustinator al razboiului. Dar trebuie sa ne gandim cine iese din profit din aceste razboaie: din Irak, din Afganistan, acum avem in vizor Iranul? Industria de armament, companiile petroliere, toate companiile care produc ceva pentru armata. Ni se spune ca avem nevoie de petrolul libian. Dar stiti care este cel mai mare consumator de petrol din SUA - care consuma cu mult mai mult decat toate masinile private din Statele Unite? Armata!

Si pentru ca suntem prinsi intr-un razboi nesfarsit, noi, activistii pacii ne-am decis sa adoptam tactici radicale. Nu mai facem demonstratii si am trecut deja la actiune. Unii dintre noi ne povestim experienta in aceasta carte.

Cartea descrie un grup de activisti care ii incurajeaza pe soldati sa refuze sa mearga la razboi. A propos de aceasta, stiti cine se inroleaza in armata americana? Tineri saraci care nu au alta sansa la o educatie si la o viata decenta. Nu li se ofera mult. Suficient cat sa ii faca dependenti. Stiu asta din proprie experienta.

Cei care ni s-au alaturat au mers mai departe si au devenit saboteuri ai politicii statului. Numele de cod al unui barbat care arunca in aer vehicule militare este, de exemplu „Trucker”si despre a carui experienta puteti afla mai multe in carte. El considera ca actele sale nu sunt violente pentru ca victimele sale nu sunt oamenii, ci masinile cu care se face razboi.”

Europa Libera: Chiar vroiam sa va intreb despre asta. Avand in vedere toate aceste actiuni violente, distrugerea unor computer, aruncarea in aer a masinilor armatei, cum va puteti denumi totusi „activisti ai pacii”?

William T. Hathaway:
„Violenta inseamna sa ranesti fiinte vii. Iar asta se intampla in razboi. Societatea noastra pune lucrurile inaintea oamenilor. Noi distrugem echipamentele cu care guvernul pune in opera aceasta violenta si ucide oameni in razboi. Si avem grija sa nu ranim pe nimeni.”

Europa Libera: De ce totusi americanii resping ideile Dvs?

William T. Hathaway:
„Pentru ca multi oameni se identifica cu sistemul. Asta este tot ce stiu asa ca accepta ceea ce li se spune. Sunt speriati de schimbari majore. Le e teama sa piarda ceea ce au. Copiii sunt crescuti sa isi iubeasca patria. In scoala sunt invatati o istorie selectiva si mai nimic despre politica externa. Prin intermediul unor ritualuri patriotice ajung sa se identifice cu tara, cu familia. Asa ca reactioneaza imediat cand tara este criticata.”

Europa Libera: Cine finanteaza aceasta miscare?

William T. Hathaway:
„Nu are nevoie de multi bani. Traim din donatii si primii care doneaza suntem noi insine. Toti avem profesii din care traim decent si din salariile noastre finantam aceasta miscare.”

*Opiniile exprimate în acest interviu aparțin strict autorului.
XS
SM
MD
LG