Linkuri accesibilitate

AIE nu va înainta un candidat la preşedinţie


Vlad Filat (stânga), Marian Lupu (centru), Mihai Ghimpu

Igor Dodon insistă pe un alt candidat decât Marian Lupu pentru că nu doreşte ca Mihai Ghimpu să ajungă preşedinte al Parlamentului.


Alianţa pentru Integrare Europeană nu va înainta nici un candidat pentru alegerile fixate pentru 18 noiembrie, iar aceasta ar putea conduce la amânarea scrutinului.

După o rundă de discuţii de mai puţin de o oră cu Igor Dodon, unul dintre liderii alianţei, liberal-democratul Vlad Filat a anunţat că cel puţin din partea coaliţiei de guvernare nu va fi înaintat nici un candidat:


AIE nu va înainta un candidat la preşedinţie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:58 0:00
Link direct„Alianţa nu va înainta un candidat şi în funcţie de decizia pe care o vor lua comuniştii, să înainteze sau nu candidat, vom anunţa mâine ce facem mai departe.”

Liderul democraţilor, Marian Lupu, cel căruia i-a revenit această funcţie conform înţelegerilor iniţiale din AIE, a confirmat că nu-şi va depune candidatura la comisia specială, pentru că în lipsa unui compromis cu grupul Dodon, alianţa nu dispune de numărul necesar de voturi.

„S-ar putea ca în urma raportului comisiei speciale pentru organizarea alegerilor, să propunem în plen Parlamentului să considerăm caducă această şedinţă fixată pentru 18 noiembrie şi să fie numită o nouă dată de alegere a şefului statului.”

În declaraţiile pe care le-a făcut după întâlnirea cu liderii alianţei, Igor Dodon a explicat de ce insistă pe un alt candidat decât Marian Lupu, prin faptul că alegerea acestuia ar însemna ca lui Mihai Ghimpu să-i revină funcţia de speaker, ceea ce Dodon spune că nu va admite:

„Este regretabil că AIE a rămas cu aceiaşi candidatură. Noi nu vom admite ca Mihai Ghimpu să devină speaker sau să ocupe altă funcţie înaltă în stat. Nu cu voturile noastre.”

Astfel, alegerile nu vor fi amânate doar dacă comuniştii vor decide, pe ultima sută de metri, să înainteze un candidat. Până acum, mai mulţi reprezentanţi ai acestui partid au spus tranşant că PCRM nu ar avea de ce face acest lucru.

Alţi 14 doritori de a participa la scrutinul din 18 noiembrie nu au întrunit susţinerea a cel puţin 15 deputaţi, aşa cum prevede legea, pentru a putea pretinde la înscrierea în cursă.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG