Linkuri accesibilitate

Un Raport BERD despre starea economiilor în țările în tranziție


La sediul BERD din Londra

O scădere masivă a încrederii în democrație în Slovacia, Slovenia și Ungaria.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a dat publicității un raport despre impactul crizei economice din ultimii trei ani asupra societăților din 29 de țări în tranziție, din Cehia până în Kazahstan. Studiul constată printre altele că deși au suferit din cauza crizei, cetățenii din CSI, inclusiv din Moldova, nu și-au pierdut încrederea în economia de piață și în democrație. Detalii de la Mircea Țicudean.

Economistul-șef adjunct al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Jeronim Zettelmeyer, a spus astăzi la lansarea Raportului despre starea economiilor în tranziție că cetățenii țărilor europene și central-asiatice au fost loviți din plin de criza economică, care i-a făcut pe mulți, din săraci cum erau, încă și mai săraci. Cifrele arată că în țările în tranziție scăderea veniturilor cetățenilor a fost mai pronunțată decât în vestul Europei.
Economistul BERD a observat însă un paradox în ce privește credința cetățenilor în democrație și economia de piață, în vremuri de criză.

Economie și democrație potrivit ultimul Raport BERD
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct


Jeronim Zettelmeyer a spus că în vreme ce în noii membri ai Uniunii Europene, adică în țări relativ avansate pe calea tranziției, crește numărul celor dezamăgiți de economia de piață și de democrație, în țările din CSI tendința este inversă. Față de anii dinaintea crizei, cu 6% mai mulți locuitori din fosta Uniune Sovietică spun acum că au încredere în democrație și economia de piață.

Experții BERD spun că această tendință suprinzătoare este greu de explicat în mod științific, dar oferă în raport următoarea explicație despre care insistă că este empirică: în vreme ce în estul Uniunii Europene oamenii par să arunce vina pentru criză asupra sistemului capitalist, pe care îl experimentează de două decenii, în țările mai puțin democratice din fosta Uniune Sovietică oamenii cred că de vină nu este sistemul, ci conducătorii țărilor respective, incompentenți, corupți și autoritari.

Alte explicații pentru atitudinea relativ binevoitoare față de democrație și economia de piață în țările CSI, se spune în raport, este că cetățenii din acele state au văzut la viața lor crize și declinuri economice mai mari, în anii de după dezmembrarea Uniunii Sovietice. Dintre cele 29 de țări studiate în raportul BERD, cele mai mari scăderi în privința încrederii în democrație și economia de piață au fost înregistrate în trei state considerate relativ avansate: Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Economistul BERD Jeronim Zettelmeyer a spus că un motiv important al dezamăgirii cetățenilor din țările în tranziție este că pe timpul crizei sistemele de protecție socială nu au funcționat cum trebuia. „În întreaga regiune, nu putem spune că asistența socială a ajutat într-adevăr oamenii să facă față crizei”, a spus Zettelmeyer, adăugând că acest eșec ar trebui să fie una din lecțiile principale ale turbulențelor economice din ultimii ani.

Zettelmeyer a mai spus că criza economică a arătat cât de periculoasă este îndatorarea exagerată a gospodăriilor și în special obiceiul contractării de împrumuturi în monede străine, care riscă să se scumpească atunci când moneda națională, în care sunt plătiți datornicii, își pierde din valoare.
XS
SM
MD
LG